Reumatismul cronic degenerativ este o afectiune degenerativa a sistemului articular manifestata clinic cu dureri articulare, tumefactie, limitarea miscarilor, osteoporoza (rarefierea structurii osoase), elemente productive (osteofitoza).

Reumatismul cronic degenerativ are un mers cronic progresiv, anumiti factori (frigul, umezeala, efortul sustinut, infectia de focar etc) putand reactiva procesul inflamator si reacutiza simptomatologia.

Bolnavii beneficiaza de tratament balneologic, in special in fazele incipiente ale bolii, cand pot preveni puseele evolutive.

Se indica statiunile balneare de la Amara, Bazna, Baile Herculane, Eforie Nord, Baile Felix, Mangalia, Ocna Sibiului, Pucioasa, Techirghiol.

Anumite proceduri fizioterapeutice se pot aplica si in alte statiuni, unde reumatismul se trateaza ca o afectiune asociata.

Un mare numar de bolnavi de reumatism cronic degenerativ recurge la tratamente naturiste, din cauza efectelor secundare, uneori severe, ale medicatiei alopate antiinflamatoare (ulcere, leucopenie, alergodermie etc);

Remediile homeopate sunt indicate in primul rand in aceste cazuri; plantele se folosesc cu aplicatii locale (bolnavul trebuie sa mearga in statiunea care l-a ajutat foarte mult, nu sa o schimbe mereu).

Cei care sufera de reumatism cronic degenerativ este bine sa stie ca alimentele de baza trebuie să fie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum si sucurile de legume sau fructe.

Taratele de grau, consumate ca atare sau făcute pasta, cu putina apa si miere, sunt foarte eficiente, atat intern, cat si extern, pentru aplicatii pe zona afectata.

Varza, papadia si urzicile au mult calciu, la fel smochinele, semintele de floarea-soarelui si laptele, de aceea nu trebuie sa lipseasca din dieta reumaticului.

Cartofii, mai ales copti sau fierti in coaja si ceapa trebuie consumate zilnic. Aportul de carne trebuie să fie moderat.

Produse naturale Calivita recomandate in reumatism cronic degenerativ:

Reumatism cronic degenerativ