Reumatism defineste, in general, o afectiune caracterizata prin dureri ale aparatului locomotor si, in particular, ale uneia sau mai multor articulatii.

Se pot distinge reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative si reumatisme abarticulare, care afecteaza tesuturile unei articulatii.

Cauzele inflamatiilor articulare sunt microbiene (agentul infectios fiind prezent in interiorul articulatiei), metabolice (inflamatia articulara fiind determinata de precipitarea microcristalelor de urat de sodiu, ca in cazul gutei) si reumatismale.

Reumatismul articular acut este o varietate particulara, in care agentul infectios aflat la originea bolii nu este in articulatie, cum este in cazul streptococului hemolitic.

Alteori, cauza inflamatiei reumatismale poate fi genetice, precum in cazul spondilartritei anchilozante. Cei care sufera de reumatism este bine sa stie ca alimentele de baza trebuie sa fie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum si sucurile de legume sau fructe.

Taratele de grau, consumate ca atare sau facute pasta, cu putina apa si miere, sunt foarte eficiente, atat intern, cat si extern, pentru aplicatii pe zona afectata.

Varza, papadia si urzicile au mult calciu, la fel smochinele, semintele de floarea-soarelui si laptele, de aceea nu trebuie sa lipseasca din dieta reumaticului.

Cartofii, mai ales copti sau fierti in coaja si ceapa trebuie consumate zilnic. Aportul de carne trebuie să fie moderat.

Produse naturale Calivita recomandate in reumatism:

Reumatism