Aproape 80% din americani vor simti cindva de-a lungul vietii lor cel putin odata durerea de spate. In fiecare an apar zeci si sute de articole si carti referitoare la acest subiect, abordind teorii vechi, dezvoltind altele noi, toate incercind sa explice fenomenul si sa ofere solutii viabile pentru anihilarea durerii de spate.

Realitatea este insa ca avind in vedere complexitatea structurii anatomice a acestei regiuni a corpului (oase, articulatii, muschi, nervi), diagnosticul nu este chiar atit de simplu si nu poate fi pus corect fara ajutorul unui specialist.

Durerea de spate este atat de comuna deoarece coloana vertebrala a speciei umane nu a evoluat pana la punctul in care sa putem umbla in pozitie verticala fara anumite riscuri.

Pozitia verticala pune o presiune suplimentara pe vertebrele regiunii lombare, acolo unde coloana vertebrala prezinta cea mai mare curbura si unde apare cel mai adesea durerea.

Intervalul de virsta in care survin cel mai frecvent durerile este cuprins intre 30 si 50 de ani, virsta de 30 fiind cea la care discurile intervertebrale incep sa piarda din apa si elasticitate, si implicit din capacitatea de a absorbi socurile.

Un alt adevar este acela ca odata cu apropierea de virsta mijlocie a vietii, oamenii incep sa fie mai putin activi, fapt ce conduce la laxitatea muschilor urmata de instabilitatea spatelui.

In ceea ce priveste afectiunile coloanei vertebrale, unele dintre cele mai temute sint cele ale discurilor intervertebrale. Desi un procent mic dintre cei care acuza dureri de spate ajung in aceasta situatie datorita discurilor, atunci cind se intimpla ca acestea sa fie afectate, durerile pot deveni insuportabile.

De obicei discul “aluneca” dintre cele doua vertebre sau cu alte cuvinte herniaza. In astfel de situatii duse la extreme se poate intimpla ca discul respectiv sa se si rupa. Daca un disc herniat apasa pe un nerv spinal, nervul respectiv “trimite” dureri ascutite la picioare sau miini, ori creeaza o senzatie de amorteala a membrului respectiv. In cazul in care nervul afectat este cel sciatic, respectiva conditie patologica este cunoscuta sub numele de sciatica.

Ceea ce se cunoaste sub denumirea de nervul sciatic, este de fapt o grupare de nervi (cei mai lungi nervi din corp) care pornesc din regiunea lombara, traverseaza regiunea fesiera si coapsa, se ramifica in zona genunchiului si coboara pina la planta (laba piciorului).

Astfel, iritarea nervului sciatic conduce la dureri nu numai ale mijlocului, ci si ale coapsei care pot iradia pina la laba piciorului. Un alt simptom comun este amorteala piciorului. Desi de obicei suferinzii de sciatica au in jur de 50 de ani, virsta nu este principalul factor implicat in aparitia bolii, ci mai degraba tipul de munca executat.

Astfel, cei a caror munca necesita ridicari repetate sau expunere indelungata la virbratiile unor masini (cum ar fi soferii de taxi, limuzine si truck-uri care stau ore indelungate la volan), sint mai predispusi acestei afectiuni. In conformitate cu un raport aparut “New England Journal of Medicine”, factorii psihologici cum ar fi nemultumirea generata de serviciu si depresia in general, joaca si ei un rol important in agravarea durerilor sciatice.

Alte studii sugereaza fumatul ca factor de risc.

Sciatica survine nu numai in cazul hernierii discurilor, ci si al spasemelor musculare care apar in urma cazaturilor si accidentelor de tot felul. Unii cercetatori au sugerat ca muschii piriformi ai feselor (muschii care permit ridicarea piciorului intr-o parte) ar fi si ei responsabili de durerile sciatice.

In concluzie, pentru a stabili cauza exacta a sciaticii este nevoie de examene specializate. Caci fara un diagnostic corect, nimeni nu poate beneficia de un tratament corect si in consecinta, eficient care sa conduca la ameliorare sau vindecare.

Produse naturale Calivita recomandate in sciatica:

Sciatica