Scleroza in placi (scleroza multipla) este o afectiune care distruge principala structura antigenica a sistemului nervos – mielina. Este o boala a creierului si a maduvei spinarii, care survine de obicei la adolescenti si adulti tineri. In tara noastra, frecventa este de aproximativ 40 de bolnavi la suta de mii de locuitori.

Care sunt cauzele declansarii acestei boli? – Cauzele aparitiei bolii sint dificil de precizat. Scleroza in placi apare adesea pe fondul unei predispozitii genetice, care duce la scaderea imunitatii fata de antigenii cerebrali.

Un procentaj de 10-15 la suta dintre bolnavi au cel putin o ruda afectata de aceasta boala. Mai des sint afectati muncitorii din industria metalelor grele, solventilor organici, hirtiei, pielii, linii.

Afectiunea este declansata de infectarea cu virusul rujeolic, variolic, rubeolic, varicelo-zosterian. Acestia altereaza bariera hemato-encefalica si distrug mielina.

Astfel, se produce o leziune de scleroza diseminata sub forma de placi variabile de la marimea unei gamalii de ac pina la citiva centimetri.

Initial, aceste placi se localizeaza in substanta alba periventriculara, ca apoi sa se extinda spre circumvolutiunile cerebrale, corpul calos, caile optice, mezencefal, bulb si talamus. Localizarea cea mai frecventa este cervicala, leziunile in general fiind imprastiate in intreaga maduva.

Din aceasta cauza apare scaderea sau incapacitatea acestor fibre de a transmite influxul nervos. Care sint simptomele sclerozei in placi? – Boala debuteaza cu astenie, oboseala fizica si intelectuala, senzatii de amorteala in membre, ameteala, dureri de cap, tulburari vizuale. Pot interveni si vederea dubla, strabismul convergent, tulburarile de perceptie si cele psihice. Dupa citeva zile se instaleaza scaderea fortei musculare in membrele inferioare, tulburari de sensibilitate, furnicaturi, intepaturi, amorteli, tulburari de echilibru si de coordonare a miscarilor, vorbire lenta, vertij.

In cazurile grave apar tulburari sfincteriene si genitale. Tulburarile de deglutitie si fenomenele vegetative sint semne de gravitate majora ce pot duce la deces. Gravitatea sclerozei in placi consta in evolutia cronica si ciclica din cauza caracterului autoimun si inflamatoriu a acestei afectiuni. La fiecare nou puseu, boala se agraveaza. Factorii care pot agrava simptomatologia sint diverse stari stresante, graviditatea, obezitatea.

Ce impact social are aceasta boala? – Scleroza in placi determina una dintre cele mai scazute rate a calitatii vietii, atit a bolnavului cit si a familiei acestuia. Disabilitatea in continua agravare, la care se adauga un tratament aproape permanent de mentinere a bolii la nivelul la care a ajuns, au un impact personal, familial, economic si social negativ, cu repercusiuni greu de depasit. Datorita disabilitatii multifunctionale si a anticiparii agravarii invaliditatii, activitatile zilnice se reduc la maximum.

Produse naturale Calivita recomandate in scleroza in placi (scleroza multipla):

Scleroza in placi – scleroza multipla