Ce este SIDA ?

De obicei în momentul in care un pacient este diagnosticat ca avand SIDA (Sindromul Imuno Deficientei Autodobandite ), el se afla in ultimul stadiu al unei infectii cunoscute ca virusul HIV.

Ceea ce ucide nu este virusul in sine, ci faptul ca acesta anihileaza capacitatea organismului de a lupta cu boala, atacand sistemul imunitar si creand un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si virusilor.

Virusul HIV se ataseazã de celulele de tip T (numite astfel datorita timusului care le confera proprietati unice).

Existã trei tipuri de celule

Unul este celula T – ucigsa, care distruge efectiv celulele bolnave care au fost invadate de un virus.

Cel de-al doilea tip este celula moderatoare, care incetineste productia de anticorpi a celulelor de tip B in momentul in care infectia scade in intensitate; aceste celule lupta impotriva invadatorilor producand diferite subtante.

Cel de-al treilea tip este celula cunscuta sub numele de T-4 , care este tinta preferata a unui virus SIDA. Celulele T-4 identifica virusul, stimuleza producerea de anticorpi de catre celulele B si apoi activeaza celulele ucigase.

Sistemul imunitar al organismului se bazeaza pe starea fizica a persoanei in cauza.

Infectia SIDA începe o data cu patrunderea virusului in sange, dupa care urmeaza alegerea celulelor ce vor fi infectate, invadarea lor, modificarea ARN-ului in ADN cu dubla si invadarea cromozomilor, urmand apoi preluarea controlului asupra productiei de celule. Dupa aceasta poate ramane ascuns timp de saptamani, luni sau chiar ani, fara sa apara vreun semn de boala. Aceasta este starea de incubatie .

În cele din urma, de obicei dupa o perioada de sase pana la opt saptamani, materialul viral depozitat in celula devine activ, probabil in urma unei invazii bacteriene sau a unei alte infectii. Din acest moment incepe un proces constant ce va duce la aparitia stadiului final al bolii.

Sub comanda ADN-ului viral, celula incepe sa produca copii ale virusului SIDA intr-un ritm alarmant, distrugand de obicei celulele in timpul procesului, dar creand in aceelasi timp noi virusi, care infecteaza alte celule. Pe masura ce tot mai multi virusi SIDA parasesc noile celule, ei invadeaza alte celule pana cand celulele T-4 nu mai pot face fatã si un numar foarte mare dintre ele sunt distruse.

Semnalele care ar trebui sa atraga atentia celulelor ucigase T si a celulelor B slabesc in intensitate si pana la urma sistemul imunitar se prãbuseste, lasand organismul la discretia unor banali si inofensivi germeni si bacterii, care se pot multiplica acum pana cand dau nastere unor boli fatale.

Deoarece virusul HIV afecteaza sistemul imunitar, care garanteaza protectia organismului impotriva parazitilor, ciupercilor si virusilor, victimele SIDA contracteaza uneori infectii neobisnuite, forme rare de pneumonie si cancer, rezistand in acelasi timp infectiilor comune.

Din momentul in care virusul incepe sa se multiplice, intr-un ritm exploziv, nimic nu il mai poate opri.

In circa doi ani de la atacul asupra sistemului imunitar victima este moarta, foarte putini au supravietuit mai mult de trei ani. Numarul tintelor virusului s-a marit, incluzand acum celulele B, monocitele (celule care devoreaza bacteriile invadatoare), celulele sistemului nervos si probabil celulele ucigase T – orice fel de celule care au legatura cu celulele T 4.

Totodata virusul poate infecta si creierul, producand grave probleme neurologice, motorii si psihice, de vreme ce si in creier, ca in orice alta parte a corpului se gasesc celule T4.

Cum se raspandeste SIDA ?

Oamenii de stiintã nu au reusit sã descopere pânã în momentul de fatã cum se rãspândeste de fapt SIDA, dar se stie cã nu se rãspândeste prin simplul contact cu o altã persoanã.

Ca si bolile venerice nu se transmite printr-o strângere de mânã sau printr-o îmbrãtisare.

SIDA se transmite în special prin sânge în urma actului sexual si cu precãdere în urma sexului anal, practicat de cãtre persoanele homosexuale de sex masculin, în urma sexului oral, atunci când partenerul are rãni deschise sau infectii ale cavitãtii bucale sau ale buzelor.

Boala se mai transmite si în urma folosirii aceleiasi seringi de cãtre consumatorii de droguri sau în urma actului sexual între persoanele de sex masculin si partenerele lor.

Totodatã, mamele bolnave îsi pot infecta proprii copii încã nenãscuti, precum si (într-o mai micã mãsurã) femeile bolnave pe partenerii lor sexuali.

SIDA nu se transmite în urma împãrtirii aceleiasi locuinte si a folosirii acelorasi obiecte , dar membrii familiei unei persoane infectate nu trebuie sã foloseascã aceeasi periutã de dinti sau orice alt obiect care poate produce zgârieturi sau tãieturi.

Nu s-a putut stabili dacã sãrutul pe buze poate determina infectia, dar în orice caz nu sunt recomandate sãrutul propriu-zis si sexul oral, în special dacã existã rãni deschise.

Existã cazuri în care sorele medicale au contractat boala întepându-se accidental cu un ac în timp ce tratau persoane infectate.

Cum mã pot proteja de îmbolnãvire ?
Deoarece SIDA nu este o boalã care se transmite pe cãi obisnuite, decizia asupra metodelor de prevenire este una personalã.

Cercetãtorii, organizatiile de homosexuali, medicii si centrele de tratament au stabilit câteva reguli de bazã în efortul lor de a opri rãspândirea bolii. Aceste reguli sunt prezentate mai jos:

(1) Practicarea sexului protejat. De vreme ce virusul a fost depistat de cele mai multe ori la persoane homosexuale de sex masculin cele mai multe recomandãri privind prevenirea îmbolnãvirii le sunt adresate dar ar trebui respectate de cãtre toatã lumea.

(2) Evitarea partenerilor sexuali necunoscuti sau a unui numãr mare de parteneri sexuali. Nu uitati cã întrebând posibila partenerã sau posibilul partener despre trecutul sexual veti fi aproape sigur mintiti, asa cã este mai bine sã întretineti relatii cu persoane a cãror istorie sexualã vã este cunoscutã.

(3) Evitati sexul anal sau oral si contactul cu sperma, sângele, fecalele sau urina partenerului.

(4) Nu folositi obiecte sexuale în comun cu partenerii. Datoritã lor virusul s-ar putea infiltra în sânge prin rupturile tesutului, cauzate de frecare.
(5) Nu întretineti relatii sexuale cu consumatori de droguri, aceasta însemnând si sãrutul, muscãturile si sexul oral.

(6) Evitati sexul oral cu parteneri infectati sau un grad de risc ridicat dacã totusi vã îmbolnãviti nu mai practicati relatii sexuale cu nimeni altcineva. Prin sexul oral se mai pot rãspândi sifilisul, gonoreea si herpesul, care toate pot deveni o etapã premergãtoare infectiei cu virusul HIV.

(7) Folositi prezervativele si spermicidele. Prezervativele ar trebui sã fie din latex, deoarece acestea sunt mai sigure (nu în totalitate, totusi), apoi asa-numitele materiale “naturale”. Nici prezervativele si nici spermicidele nu pot garanta eliminarea riscului de îmbolnãvire, dar acesta va fi cu sigurantã mult mai redus.

(8) Evitati inhalarea nitratilor volatili sau a substantelor de genul heroinei. Acestea pot contribui la slabirea sistemului imunitar.
(9) Nu vã spãlati imediat înainte sau dupa actul sexual. Aceasta poate slãbi rezistenta naturalã a organismului împotriva bolii.

(10) Nu folositi lubricanti pe bazã de petrol pentru rect sau vagin. Ele pot retine germenii si pot irita mucoasele. Este recomandabil sã folositi lubricanti pe bazã de apã.

(11) Gãsiti alternative pentru practicile sexuale nesigure, cum ar fi atingerile, mângâierile, îmbrãtisãrile fãrã introducerea penisului. Chiar dacã nu consumati droguri, nu sunteti homosexual sau bisexual si nu întretineti relatii sexuale cu parteneri multiplii, necunoscuti sau cu prostituate existã totusi o posibilitate, destul de redusa, de infectie.

Mãsurile de prevedere în acest sens tin de bunul bun-simt:

a) Nu folositi lame de ras, periute de dinti sau orice alt obiect de aceest gen, fãrã a îl steriliza în prealabil.

b) Daca intrati in contact cu sange sau secretii ale corpului, daca atingeti membrane ale gurii sau alte locuri deschise purtati manusi de cauciuc si folositi mijloace de protectie suplimentara (masti etc.) pentru activitati care necesita un contact mai strans.

Materialele protectoare trebuie evident schimbate si aruncate inainte de examinarea altui pacient. Persoana care examineaza pacientul nu trebuie sa aiba nici un fel de rani deschise. De asemenea, spalatul pe maini în mod frecvent este o alta modalitate eficace de reducere a raspandirii oricarui fel de virus sau infectie.

c) Daca ati fost diagnosticat ca seropozitiv nu donati sange, sperma sau organe si NEAPARAT evitati sarcina.

Produse naturale Calivita recomandate in sida:

SIDA – virusul HIV