Sindromul oboselii cronice este numele curent pentru un sindrom caracterizat de oboseala debilitanta la care se asociaza o serie de simptome fizice, constitutionale si psihologice.

In trecut, o serie de persoane etichetate cu diferite diagnostice ca neurastenie, sindromul de efort, si de oboseala post-virala, neuromiastenia epidemica, etc. sufereau probabil de sindromul oboselii cronice, asa cum este definit de Centrul SUA pentru Controlul si Preventia bolilor (CDC).

Cine poate fi afectat?

Prevalenta la femei este de doua ori mai mare. Grupa de varste se situeaza intre 25-45 ani, desi se descriu cazuri si in copilarie sau la varsta a treia.

Care sunt cauzele?

Exista numeroase teorii si ipoteze referitoare la cauzele posibile. Au fost incriminate virusurile, dat fiind ca sindromul urmeaza adesea dupa o serie de infectii acute.

In orice caz, este improbabil ca ele sa contribuie la simptomele de durata. La pacientii cu sindromul oboselii cronice, s-au raportat numeroase perturbari imunologice subtile. Ele nu sunt specifice acestui sindrom si nici nu se intalnesc la toti pacientii.

Studii recente controlate ale pacientilor au constatat si anomalii ale functiei endocrine. Anomaliile neuro-endocrine pot contribui la afectarea starii energetice, precum si a starii de spirit a pacientilor.

La cca 2/3 pacienti, se constata o depresie usoara spre medie. Astfel, unii considera sindromul oboselii cronice o tulburare din domeniul psihiatriei, iar tulburarile neuro-endocrine si imunologice se considera secundare.

Care sunt manifestarile?

Simptomele apar brusc, la indivizi anterior activi. O afectiune de tip gripal sau un stres acut se remarca adesea ca evenimente trigger, urmate de o epuizare insuportabila.

Apar si alte simptome ca: cefalee, dureri in gat, mialgii si dureri articulare, adenopatii sensibile si stare febrila care conduc la ideea ca infectia persista. In cateva saptamani, devin evidente si celelalte trasaturi ale sindromului- tulburarile somnului, concentrarea dificila si depresia.

Diagnosticul sindromul oboselii cronice este mai mult unul de excludere al altor afectiuni. Istoricul minutios, examenul fizic complet si teste de laborator judicioase ne vor ajuta in acest scop.

Nici un test de laborator nu poate masura severitatea bolii.

Produse naturale Calivita recomandate in sindromul oboselii cronice:

Sindromul oboselii cronice