Teniaza (Panglica sau Tenia) – este determinate de doua specii de tenii: Saginata si Solium.

Teniaza este infectia cu larve ale teniei, un vierme lat, prin ingestia de carne de porc, cisticercoza este infectia dobindita prin ingestia de oua ale larvei de tenie din excrementele animale si umane.

Transmiterea teniei se realizeaza prin ingestia de carne de vita cruda sau insuficient preparata termic (cruda) – care contine chisturi larvare de tenie.

In intestin, formele larvare se transforma in viermi adulti, cu dimensiuni de aprox. 10 metri, care elimina oua prin segmentele lor terminale.

Ouale ajung in mediul exterior odata cu scaunul si reprezinta o sursa de infestare pentru bovine.

Formele adulte ale viermelui pot produce doar simptome usoare gastrointestinale, sau doar sa elimine segmente ale corpului in scaun.

Simptomele de cisticercoza sunt de obicei absente, si pot debuta daca larvele se localizeaza intracranian, determinind semne neurologice de focar.

Neurocisticercoza poate fi recunoscuta prin computer tomograf.

Mai putin de jumatate dintre pacienti au forma adulta de tenie intestinal, si oua sau proglotide in scaun. Viermii adulti pot fi eradicati cu antihelmintice.

Tratamentul neurocisticercozei cuprinde combinarea corticosteroizilor, anticonvulsivantelor si antihelmintice.

Chirurgia poate fi o optiune. Morbiditatea poate rezulta din sincope, atacuri cerebrale, hidrocefalie sauefectele secundare ale tratamentului pe termen lung.

Simptomele in cazul teniei sunt deseori absente iar in cazul cisticercozei este severa.

Diagnosticul in teniaza se bazeaza pe examinarea fragmentelor de tenie din scaun. Tratamentul se efectueaza cu substante antiparazitare si trebuie supravegheat de medic.

Produse naturale Calivita eficiente in eliminarea teniei:

Teniaza si Cisticercoza (Tenia)