Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care apar regulat, in fiecare luna, si se caracterizeaza prin ovulatie si menstruatie.

Ciclul menstrual incepe in prima zi de menstruatie si se termina in prima zi a menstruatiei urmatoare, fara a o include si pe aceasta.

Cel mai obisnuit interval este cel de 28 de zile (cat cel al ciclului lunar …) dar se poate ca acest interval sa fie si mai scurt – de 22 – 27 de zile – sau mai lung – de 30 – 35 de zile, fara a fi ceva anormal.

Durata poate fi influentata de starea generala de sanatate, de starea de oboseala, de dieta, schimbarea de clima si cel mai adesea, de stres. Dar foarte important este ca durata ciclului menstrual sa fie intotdeauna aceeasi.

Atunci cand observi ca ciclul tau care a fost regulat, a devenit neregulat sau daca observi ca dureaza mai putin de 21 de zile sau mai mult de 35 de zile sa stii ca ceva nu este in regula si trebuie sa discuti cu un medic endocrinolog sau ginecolog.

Cea mai frecventa cauza a problemelor legate de ciclul menstrual se datoreaza unei unei balante hormonale neechilibrata, sau unei dereglari ce apare in tot lantul hormonal hipotalamus – hipofiza – ovare.

La femeile tinere estrogenii sunt secretati in cantitate prea mare fata de progesteron, ei determinand o ingrosare excesiva a mucoasei uterine. In momentul in care ea este eliminata prin mestruatie, hemoragia este mai abundenta.

De asemenea, cantitatea insuficienta de progesteron secretata poate fi cauza durerilor la menstruatie datorita dezechilibrului estrogen – progesteron. La factorul hormonal se poate adauga o crestere a substantelor chimice de tip prostaglandine, care stau la baza contractiilor uterine. Secretia crescuta de prostaglandine antreneaza contractii mai puternice si, deci, mai dureroase.

O tulburare a activitatii hormonale sta si la baza menstruatiilor neregulate. Impulsurile transmise de catre hipotalamus pot fi perturbate de anumite cauze, cele mai frecvente fiind de ordin emotional. Glanda hipofiza, fals stimulata, transmite mai departe un stimul eronat catre ovare, direct implicate in reglarea ciclului uterin.

Data ovulatiei este cea care determina data menstruatiei, acesta survenind intotdeauna intre zilele 10 – 14 dupa ovulatie. Astfel ca, daca data ovulatiei este devansata, va fi o menstruatie precoce iar daca data ovulatiei este intarziata, va intarzia si menstruatia.

Produse naturale Calivita recomandate in tulburari ale ciclului menstrual:

Tulburari ale ciclului menstrual