Viroza respiratorie reprezinta cea mai frecventa afectiune a sezonului rece.

Vremea rece si mai ales variatiile de temperatura produc suferinte la nivelul cailor respiratorii.

Virozele de sezon, care produc infectii sinusale, rinoree, mucozitati purulente, stari subfebrile, o stare generala usor modificata, oboseala, care dureaza citeva zile, daca nu apar complicatii.

O viroza banala, fara complicatii, se vindeca in 7-8 zile.

Factorii favorizanti ai infectiilor de tract respirator sunt scaderea temperaturii corpului (ca urmare a expunerii lui la umezeala, frig si vant), precum si a rezistentei organismului in lupta cu virusii, aparuta mai ales la copii, varstnici si persoane cu afectiuni cronice cardiovasculare, renale, bronhopulmonare.

Raceala este cea mai cunoscuta si mai frecventa boala, ale carei semne sunt recunoscute cu usurinta de fiecare.

Ea se manifesta prin:

  • dureri de gat sau inrosirea acestuia
  • dureri de cap
  • febra
  • infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale,
  • stranut
  • respiratie dificila pe nas.

Virozele apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca aceasta este mai mult decat consecinta unei raceli, ea poate fi consecinta unei alergii. Ea este o infectie virala determinata de rinovirusuri, adenovirusuri sau virusurile gripale.

Deci, nu orice viroza respiratorie este gripa! Se transmite foarte usor de la o persoana la alta pe calea aerului, prin tuse sau stranut. Perioada de incubatie este scurta, 48-72 de ore, dupa care boala debuteaza brusc cu febra, alterarea starii generale, stranut, rinoree (secretii nazale apoase), senzatie de arsura in nas si gat si raguseala.

La copil febra poate sa creasca brusc la valori mari si este asociata cu somnolenta, apetit capricios si dureri abdominale. La adult febra este asociata cu dureri musculare si oculare, cefalee (dureri de cap), indispozitie, frisoane. Secretiile nazale sint initial apoase si transparente, apoi pot deveni mucoase si purulente. La copiii sub trei ani, febra, dificultatile alimentare si, uneori, varsaturile pot determina deshidratarea, ceea ce impune spitalizarea. De asemenea, valorile mari ale febrei (peste 39,5 grade Celsius) pot determina convulsii febrile.

Copiii care prezinta asemenea simptome isi pierd ulterior cunostinta, picioarele si mainile incep sa efectueze miscari spasmodice, devin rigide, apoi flasce. In mod normal, criza inceteaza dupa citeva minute iar copilul intra intr-o stare de somnolenta care poate dura citeva ore. Atat la adult cat si la copil exista riscul complicatiilor bacteriene la nivel respirator superior (sinuzita, otita, amigdalita), precum si pulmonare (bronsite, pneumonii) manifestate prin febra persistenta, tuse productiva cu sputa purulenta sau sanguinolenta (cu sange).

Desi exista peste 200 de virusuri diferite care produc raceala, un procent de 30-50% dintre cazurile de raceala sunt produse de virusuri neidentificate. Desi foarte multe persoane cred ca raceala apare in urma expunerii la frig sau atunci cand copii sunt cu capul descoperit, studiile au aratat ca aceste ipoteze influenteaza nesemnificativ aparitia racelii. Prezenta polipilor nazali, a bolilor alergice care afecteaza mucoasa nazala si a stresului prelungit, cresc riscul producerii racelii.

Viroza respiratorie se transmite pe diferite cai, in functie de tipul virusului:

  • prin inhalarea picaturilor suspendate in aer care se gasesc acolo de un timp indelungat
  • prin inhalarea particulelor relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer pentru scurt timp
  • prin contactul secretiilor respiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjuratoare, urmat de atingerea ochilor sau a nasului.

Studiile de epidemiologie au aratat ca riscul transmiterii infectiei de la un bolnav este intre ziua a doua si a patra de la contactarea acesteia, cand nivelul virusului in secretii este cel mai ridicat.

Din cauza existentei unui numar foarte mare de virusuri si a faptului ca fiecare virus contine propriul antigen, nu exista inca un vaccin care sa combine toate antigenele existente si care sa poata preveni raceala.

Tratamentul virozelor respiratorii presupune mai multe componente. Sunt foarte importante regimul igieno-dietetic si repausul intr-un mediu cald si umidifiat, pentru a creste confortul. Un rol important il are hidratarea organismului, adica un consum mare de lichide si alimente usoare. Tratamentul medicamentos este simptomatic. Febra se combate cu antitermice (Algocalmin, Aspirina).

Daca temperatura corpului depaseste 38,5 grade Celsius (in ciuda suplimentului de lichide si a antitermicelor) se vor aplica impachetari cu apa sau alcool sanitar pentru a se evita aparitia convulsiilor febrile.

Nu se va administra Aspirina la copiii sub sapte ani! Decongestionantele nazale pot produce o ameliorare temporara, dar nu trebuie utilizate repetat sau prelungit, deoarece exista riscul hipertrofiei (ingrosarii excesive) a mucoasei nazale. Sunt recomandate inhalatiile cu ceai de musetel si spalaturile nazale cu ser fiziologic.

Antibioticele sunt recomandate doar daca au aparut complicatii bacteriene si vor fi administrate numai la indicatia medicului, in doza adecvata. Sa nu uitam ca administrarea excesiva de antibiotice determina dezechilibrarea florei intestinale, aparitia alergiei si a reactiilor adverse la administrarea ulterioara a medicamentului, precum si instalarea rezistentei microbiene la antibiotic. Profilaxia virozelor respiratorii se face prin cresterea rezistentei organismului cu vitamine, alimentatie sanatoasa, sport, precum si administrarea vaccinului antigripal sau a altor vaccinuri naturiste.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in viroza respiratorie

Viroza respiratorie