Zgomote articulare apar cel mai frecvent la nivelul genunchilor, insa pot fi intalnite si la nivelul articulatiei gleznelor, degetelor (atat de la maini, cat si de la picioare), coloanei vertebrale, coatelor, umerilor… deci pana la urma la toate nivele articulare… pana si la nivelul articulatiei temporomandibulare.

Ca sa va risipesc temerile si sa nu va tin in suspans pana la sfarsitul articolului, vreau sa va spun ca de cele mai multe ori aceste zgomote nu indica o problema de sanatate, in special daca nu sunt insotite de durere si persista nemodificate de-a lungul anior.

Ele sunt produse de catre tesuturile moi de la nivelul articulatiilor.

La nivelul articulatiei genunchiului, daca rotula nu este aliniata perfect in structurile articulare, ea se poate freca de tesuturile adiacente ceea ce provoaca un zgomot specific.

Practic este o afectiune cauzata in majoritatea cazurilor de alimenatie nesanatoasa si anume probabil de lipsa unor minerale si excesul altora sau de la depuneri

  • si anume lipsa cronica de siliciu organic (faina de mei de la plafar, cate o lingura zilnic in ceva lichid dupa mese, in orice cereale integrale, in supa de picioare de vitel care este unr remediu eficient pt. articulatii)
  • lipsa cronica a magneziului (migdale, fructe uscate, cereale integrale) eventual sumplimentat cu pastile “magnosun” (clorura de magneziu fara adausuri).
  • exces de calciu (lactate, lapte) – trebuie reduse masiv
  • exces de acizi sau alimente care produc aciditate (cafea, carne prea multa, dulciuri, etc).

Totusi exista si zgomotele asociate cu durere, ceea ce poate indica un grad de degenerare a suprafetelor articulare ale oaselor.

Uneori zgomotele articulare pot fi provocate de catre rupturi sau fisuri ale meniscurilor, sau de catre meniscuri deformate care sunt “ciupite” intre capetele articulare atunci cand genunchiul este indoit si apoi se face extensia membrului inferior.

Alte explicatii posibile ale zgomotelor articulare ar fi mici zone de calcifiere ale ligamentelor, care trecand peste suprafete mai dure produc o “pocnitura”.

De asemenea, tensiunea superficiala ce se creaza intre capetele osoase prin intermediul lichidului sinovial din articulatie poate fi o sursa de zgomot (daca ati alipit doua bucati de geam printr-o pelicula subtire de apa si apoi ati incercat sa le departati, stiti la ce ma refer).

Produse naturale Calivita recomandate in zgomote articulare:

Zgomote articulare