Zona Zoster, mai corect Herpes Zoster este o boala infectiosa provocata de un virus care atinge anumite portiuni ale sistemului nervos central periferic (radacinile posterioare din maduva spinarii si ganglionii) si care se manifesa printr-o eruptie veziculara in lungul unuia sau la mai multi nervi rahidieni sau cranieni, strict unilateral.

Virusul Zonei Zoster este identic cu cel al varicelei, insa se dezvolta intr-un organism imunizat (varicela da imunitate pentru toata viata).

Daca un copil care nu a avut varicela intra in contact cu un bolnav de Herpes Zoster, poate face boala varicela.

Virusul Herpesului Zoster se localizeaza in ganglionii spinali si in coarnele posterioare ale maduvei spinarii, producand leziuni inflamatorii locale, iar in teritoriul nervilor senzitivi si ai ganglionilor in care se afla virusul se produc vezicule, de unde si denumirea de herpes.

Simtome in Zona Zoster:

In afara de unele tulburari generale precum greturi, cefalee, subfebrilitate, bolnavul simte la inceput dureri, intepaturi, arsura pe teritoriul nervului afectat, de obicei toracic, pe traiectul unui nerv intercostal sau la fata, pe teritoriul unui nerv oftalmic. Poate fi afectat tot pe cale nervoasa pavilionul urechii, conductul auditiv extern, valul palatin si stalpul anterior al amigdalei.

Dupa 5 – 6 zile de la debut, in teritoriul nervilor afectati pe tegumente, apare un eritem, o roseata iar dupa cateva ore se dezvolta vezicule numeroase cu lichid limpede. Lichidul se tulbura dupa cateva zile iar apoi se usuca, ramanand cruste. Alteori insa, Herpesul Zoster se suprainfecteaza cu streptococi sau mai frecvent cu stafilococi.

Durerile sunt destul de mari, bolnavul nu poate dormi noaptea, are dureri de cap. Pot aparea ulceratii ale corneei ochiului, iar ganglionii limfatici se tumefiaza si sunt durerosi. Diagnosticul este dificil de pus inainte de aparitia veziculelor. Se poate confunda cu nevralgia intercostala sau oftalmica sau cu suferinte pleurale (pleurita, pleurezie).

Tratament

  • Antitermice de tip Aspirina;
  • Antiinflamatorii – numai nesteroide (fara cortizon)
  • Etiologic – pe cale generala Zovirax (Acyclovir) 4 gr/zi divizat in prize la interval de patru ore;
  • Antibiotice – daca apare suprainfectare locala; se vor lua antibioticele pe care generala in functie de germenul infectant local. Daca este stafilococ (de obicei) se va face un tratament cu antibiotic.
  • Tranchilizante – intrucat bolnavul are dureri mari, nu se poate odihni, nu doarme, i se vor da tranchilizante;
  • Ceaiuri – igiena locala atenta la nivelul herpesului cu ceai de musetel.

Herpesul Zoster nu este o boala grea dar este foarte suparatoare, sacaitoare pentru bolnav, care nu se poate odihni si are dureri locale importante. Apare pe fondul unei rezistente scazute a organismului.

Aceasta rezistenta scazuta imunitara poate fi in cadrul unor boli pulmonare, renale, dupa cure de cortizon, dar si asociata unor cancere sau chiar unei boli imunodeficitare grave. Cercetatorii francezi spun ca sub un Herpes Zoster trebuie cautata cauza care a dus la scaderea imunitatii organismului. Si acest lucru este cu atat mai necesar cand este vorba despre Herpes Zoster recidivant. Din aceste motive este util ca, in cazul unui Herpes Zoster, sa consultati medicul de familie.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in zona zoster, herpes zoster:

Zona Zoster, mai corect Herpes Zoster