Exista in tratamentul tuberculozei cateva puncte pe care le putem numi intr-adevar cardinale. In afara tratamentului medical, fara o buna alimentatie, o buna aeratie si repaus nu poate fi vorba de vindecarea tuberculozei.

Ce trebuie sa mancati cand sunteti bolnav de tuberculoza

Carnea trebuie neaparat sa intre in regimul alimentar al unui tuberculos. Ea ii da albuminoidele necesare pentru repararea pierderilor corpului. De obicei tuberculosii o mistuie bine si organismul lor o primeste cu placere.

Numai cand bolnavul mai sufera si de ficat, rinichi sau intestine trebuie sa se opreasca folosirea ei. De preferinta trebuie data fripta sau coapta la cuptor; insa sub orice forma ar fi ea foloseste.

Orice carne este la fel de buna, fie de pasare, de peste sau de vita. Carnea cruda se mistuie foarte usor si se asimileaza mai bine.

Cand se face o cura de carne cruda se foloseste carnea de vaca, de oaie sau de cal, trecuta prin razatoare si data in supa calduta sau in gogonele rostogolite prin zahar.

Ouale sunt un aliment excelent. Trebuie luate in intregime, nu numai galbenusul. De altfel valoarea hranitoare a oualor ii ispiteste pe bolnavii de tuberculoza sa abuzeze de ele si ajung sa consume pana la 20 pe zi, ceea ce fara indoiala nu poate face bine. Un ou pe zi este destul si chiar prea mult.

Laptele este intr-adevar un aliment pretios, foarte bogat in principii usor de asimilat, putin toxic si diuretic. El este alimentul de predilectie al tuberculosilor febrili. E bine sa fie mancat la mese, cate un litru pe zi.

Pentru ca uneori da constipatie, poate fi folosit sub forma de iaurt, lapte batut si branza cu smantana.
Untul este grasimea cea mai lesne asimilabila; e bine ca prepararea bucatelor sa se faca cu unt si de asemenea sa fie mancat untul pe paine.

Painea bine coapta sau numai coaja este bogata in hidrati de carbon si deci foarte hranitoare. Totusi nu se va trece peste doza de 500 g pe zi.
Orezul si pastele sunt de asemenea folositoare.

Fructele si zaharul sub orice forma sunt pretioase si deci trebuie sa intre intr-un procent insemnat in alimentatia tuberculosilor.

E bine ca bolnavii sa se abtina de la orice fel de bauturi alcoolice; totusi doua degete de vin intr-un pahar la masa sau un pahar de bere, mai ales neagra, au o reala valoare alimentara.

Retineti schema meselor de alimentatia bolnavului

Am mai spus si alta data si profitam de prilej pentru a repeta, ca nu orice persoana suferinda de tuberculoza trebuie sa fie supra-alimentata. Cel care are greutatea normala pentru talia lui nu castiga ingrasandu-se. Insa tuberculosii sub greutatea normala taliei lor, trebuie sa se supra-alimenteze.

Iata schema meselor:

  • Doua mese principale la amiaza si la ora 19.00 care trebuie sa se compuna din supa sau ciorba, o mancare scazuta cu legume, friptura cu garnituri, branza si un dulce.
  • Dimineata trebuie sa mancati lapte cu sau fara zahar sau ciocolata, cu paine si unt.
  • La ora 16.00 va lua tot lapte sau un ou sau paine cu unt si marmelada. Aceasta gustare nu trebuie sa existe la bolnavii care nu au pofta de mancare si la care ar putea ameninta masa de seara.
    Aceasta schema de alimentatie a nu este valabila si pentru bolnavii de febra. Acestora li se va da o masa mai usoara, insistandu-se in special asupra laptelui.
Alimentatia bolnavului de tuberculoza