Studii recente arata ca bolnavii de inima care beau cel putin doi litri de apa pe zi sunt mai feriti de atacuri vascular-cerebrale.

Consumul de lichide ii poate ajuta pe cei care au probleme cu inima sa lupte mai usor cu frigul.

Hidratarea corecta, spun medicii, mentine sangele sanatos, ajutandu-l sa nu devina vascos si imbunatatindu-i circulatia.

„Studii americane recente au aratat ca riscul producerii unor atacuri vascular-cerebrale este mai mare in cazul pacientilor care nu se hidrateaza, comparativ cu cei care obisnuiesc sa bea doi litri de apa pe zi”, afirma dr. Ionel Bratu, cardiolog la Policlinica Hypodrom din Braila.

Chiar daca exista metode moderne de tratament in afectiunile cardiace, spun specialistii, nu trebuie excluse nici formele simple de protejare a sanatatii, cum este consumul de apa.

Miscarea este un alt factor important pentru sanatatea cardiacilor, atat timp cat este practicata cu masura si in momente propice.

Inima depune efort dublu in timpul iernii
„In sezonul rece, trebuie evitate plimbarile sau exercitiile fizice dimineata si seara, cand temperaturile sunt mai scazute.

Cardiacii ar trebui sa faca sport sau pur si simplu miscare in aer liber doar in timpul dupa-amiezelor”, completeaza dr. Bratu. Cei mai afectati de frig sunt bolnavii cu insuficienta cardiaca.

In cazul lor riscul de infarct este ridicat, mai ales in perioadele reci, cand inima trebuie sa lucreze de doua ori mai mult pentru a putea pompa sangele.

Crizele de inima se manifesta mai des si in cazul pacientilor care sufera de cardiopatie ischemica (boala a inimii care se manifesta si la efort).

Ultimii in topul cardiacilor afectati de frig sunt hipertensivii. „Acesti pacienti pot duce o viata asemanatoare persoanelor sanatoase. Inima lor functioneaza normal, dar tensiunea mare reprezinta pentru ei un risc de a dezvolta o afectiune cardiaca mai severa”, explica dr. Bratu.

Temperaturile sub zero grade Celsius pot provoca neplaceri nu doar varstnicilor cardiaci, ci si tinerilor care sufera de boli congenitale ale inimii. „Daca nu respecta masurile de preventie, si ei pot ajunge la insuficienta cardiaca”, specifica dr. Bratu.

Campionii Europei la atacuri cerebrale

Bolile cardiovasculare raman principala cauza de mortalitate in Romania. Cel mai frecvent fac atacuri cerebrale cardiacii. In privinta asta suntem pe primul loc in Europa.

Specialistii sustin ca de vina este si stilul de viata: consumam prea multe grasimi, alcool de proasta calitate, mancam mult si prost. La toate acestea se adauga un factor care s-a intensificat dupa 1989: stresul.

                              Dr. Ionel Bratu, cardiolog la Policlinica Hypodrom din Braila
Apa previne atacurile cerebrale