Astenia este o slabire generala a organismului, care poate antrena insuficiente functionale multiple traducandu-se printr-o stare de oboseala.

Astenia poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite aspecte, afectand in mod preponderent sfera psihica, fizica, intelectuala sau sexuala.

Cazurile de ,,astenie de primavaraā€¯ sunt uzuale in martie aprilie. In general sunt paciente cu varste cuprinse intre 18 si 32 de ani ce acuza cefalee, astenie, vertij, palpitatii sau tulburari de somn.

Astenia de primavara afecteaza preponderent femeile ce descriu un adevarat cortegiu de simptome neplacute: oboseala, lipsa puterii de concentrare, nervozitate, insomnie, palpitatii, cefalee, apatie, lipsa formei fizice.

Mai mult, manifestarile asteniei nu se limiteza numai la senzatii subiective, ci se pot aparea scaderi ale tensiunii arteriale, tulburari de echilibru sau tulburari de ritm cardiac.

Trecerea de la perioada rece la cea calda nu este foarte usoara pentru organismele slabite si iesite dintr-un anotimp in care nu au acumulat prea multe vitamine si minerale.

Chiar daca, cu un sezon in urma organismul a fost bine hranit, pe timpul iernii aceste resurse se consuma si este nevoie de un nou ciclu de administrare a lor.

“Cum putem scapa de oboseala?”

Astenia de primavara nu este legata de nici o afectiune maladiva. Ea va face sa spuneti: Nu stiu ce se intampla, dar sunt extenuat(a). Aceasta stare de oboseala este foarte rapandita in societatea noastra.

Cata lume nu se plange in prezent de lipsa tonusului, de scaderea formei fizice, de o stare de rau care nu poate fi definita, cu toate ca aceste persoane sunt supuse unor examene medicale perfect normale, insotite de examene biologice si radiologice care nu evidentiaza nici o anomalie serioasa?

In ochii tuturor, sunteti intr-o stare buna de sanatate, sau mai degraba nu aveti nici o disfunctie maladiva care sa justifice necesitatea unui tratament particular. Si totusi va simtiti obosit si nu va aflati in starea cea mai buna.

Cum sa va regasiti vitalitatea de altadata?

Optati pentru anumite alimente in regimul dvs. alimentar

  • Cereale integrale, pe care le puteti combina in functie de gusturile dvs.: germeni de grau, ovaz. De asemenea, va puteti alege modul cel mai agreabil de a le consuma. De exemplu, la dejun fulgi de ovaz cu lapte (cu unt pentru gurmanzi) si cereale dulci cu o lingurita de miere la desert, constituie un meniu savuros, care poate fi consumat cu regularitate.
  • Numeroase legume si fructe proaspete pe care sa le consumati oricand aveti posibilitate.
  • Dintre legume, consumati in special morcovi, varza verde si rosie, spanac, salata, acompaniate de ceapa, usturoi si marar.
  • Dintre fructe, consumati caise, prune sau struguri, in sezon, si lamai, portocale, mere, sub forma de sucuri sau salate de fructe, cel putin o data pe zi.

Pentru a face mai divers consumul de fucte si legume, puteti recurge la prepararea unor coctailuri delicioase, obtinute cu ajutorul unui storcator de fructe.

  • Mierea cu paine pajita, sau bauturile indulcite cu miere: sucul proaspat preparat de lamaie indulcit cu o lingura mare de miere, pot suplini de minune zilnic dejunul dvs.

Tot primavara, organismul are nevoie de tonifierea sistemului nervos si cele mai indicate in acest sens ar fi plimbarile in aer liber. Pentru suplinirea lipsei de vitamina D, e de preferat pentru adulti expunerea la razele soarelui.

Pentru copiii de pana la doi ani, doctorul recomanda administrarea de Vigantol zilnic, cate 3 picaturi, si a unui calciu gluconic de 5 ml, iar pentru cei intre 2 si 7 ani, administrarea Vigantolului se va face zilnic in toate lunile cu litera “R” inclusa in nume (ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie).

Citeste mai mult despre astenie aici

Astenia de primavara