Se stia fumatul sau anxietatea cresc riscul de a dezvolta dementa, mai nou specialisti spun ca si consumul zilnic de branza tofu si dulciurile rafinate dezvolta acelasi risc crescut.

Anumite alimente, cum ar fi branza tofu sau carbohidratii, obiceiuri nocive precum fumatul si probleme de sanatate precum depresiile sau durerile cronice joaca un rol extrem de important in aparitia problemelor de memorie.

Mai multe studii recente care sustin efectele negative ale unor alimente si obiceiuri de viata au fost trecute in revista in ultimul numar al publicatiei „Forbes“.

Un aliment pe baza de soia, cum este branza tofu, face bine tinerilor si persoanelor de varsta a doua, insa afecteaza negativ memoria celor peste 65 de ani.

Un studiu realizat de Universitatile Loughborough si Oxford pe un grup de peste 700 de persoane, cu varsta intre 52 si 98 de ani, a demonstrat ca cei care au mancat branza tofu o data pe zi au avut un risc ridicat de a face dementa sau de a-si pierde memoria.

Cercetatorii sunt de parere ca de vina pentu aceasta situatie ar fi fitoestrogenii care se gasesc in produsele de soia.

Mare atentie si la carbohidrati. „Acestia sunt pentru creier la fel de nocivi precum tigarile pentru plamani“, este de parere medicul Vincent Fortanasce, autorul volumului „The Anti-Alzheimer’s Prescription“.

Carbohidraţii forţează o serie de enzime din creier să „consume“ insulina, în loc să distrugă proteinele toxice care produc maladia Alzheimer.

Carbohidraţii periculoşi sunt cei care se găsesc în alimente precum dulciurile rafinate (le găsiţi în cofetării) şi sucuri. În plus, dacă se consumă mulţi carbohidraţi, va fi stimulată excesiv producţia de insulină, ceea ce conduce la supraalimentare, obezitate şi în cele din urmă la rezistenţă la insulină.

„Persoanele de vârsta a doua care fumează au un risc crescut de a avea probleme cu memoria“, potrivit unui studiu publicat în „Archives of Internal Medicine“.

Motivele unor astfel de neplăceri la fumători se explică în două feluri. „La fumători, cantitatea de oxigen din sânge scade. Fără oxigen legăturile între neuroni (sinapsele) sunt afectate.

Pe de altă parte, fumătorii mănâncă mai puţine glucide, iar concentraţia de glucoză la ei este mai redusă.

Pentru a merge bine creierul are nevoie şi de glucoză“, explică pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renunţarea la fumat din Institutul „Marius Nasta“, din Bucureşti.

Branza tofu si dulciurile rafinate cresc riscul de a dezvolta dementa