Este bine de stiut ca peste 40% din adultii romani sufera de obezitate abdominala, o afectiune care poate fi invinsa prin schimbarea stilului de viata.

La fiecare 10 minute, un roman moare din cauza unei suferinte cardiace. La nivel national, mai mult de cinci la suta din populatie este afectata de diabet zaharat tip 2.

Medicii spun ca grasimea abdominala, mai frecventa la barbati, este responsabila de aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare atunci cand este asociata cu fumatul si un nivel crescut al colesterolului.

Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral) si diabet zaharat este definit ca risc cardiometabolic, explica dr. Marius Vintila, cardiolog la Spitalul Pantelimon din Bucuresti.

Printre cei mai importanti factori de risc se numara obezitatea abdominala (grasimea in exces de la nivelul abdominal profund), mult mai frecventa in randul barbatilor.

“În afară de grăsimea localizată sub piele, care nu este dăunătoare organismului, mai există cea intraabdominală, care «sufocă» organele.

Aceasta este responsabilă cu creşterea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului în sânge, a trigliceridelor şi glucozei”, adaugă dr. Vintilă.

Ateroscleroza, inamicul nr. 1 al inimii

Potrivit dr. Marius Vintilă, nu este necesar să slăbim brusc pentru a fi mai sănătoşi. Este suficient să scădem în greutate cu 5-10% pentru a ne reduce şi riscul mortalităţii prin boli cardiace, diabet zaharat sau cardiopatie ischemică, afecţiuni considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind principalele cauze de deces la nivel mondial.

Statisticile arată că opt milioane de bărbaţi şi 8,6 milioane de femei mor anual în urma bolilor de inimă, peste 90% din decese fiind cauzate de ateroscleroză. Aceasta apare ca urmare a “uzurii” vaselor de sânge sau a îngustării lor din cauza depunerii grăsimilor, a calciului, fibrelor sau a celulelor moarte sau inflamatorii.

În timp, apare micşorarea lumenului (canalului) vascular, determinând apariţia ischemiei. Însă manifestarea acută a bolii duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau gangrene.

Factorii de risc pentru ateroscleroză sunt nemodificabili (vârsta, sexul masculin, istoricul familial şi lipsa educaţiei sanitare) şi modificabili (obezitatea, sedentarismul, tabagismul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat).

Două ore în plus pe zi petrecute în faţa televizorului sunt asociate cu o creştere de 23% a riscului de obezitate şi cu 14% a celui de diabet

  • Pentru o măsurare corectă a circumferinţei taliei, trebuie să vă relaxaţi abdomenul şi să plasaţi centimetrul sub coaste.
  • Experţii americani spun că dimensiunea ideală a taliei în cazul bărbaţilor este de 102 cm, respectiv 88 cm la femei.
  • O scădere în greutate cu 5-10%, chiar dacă nu este vizibilă, reduce cantitatea de grăsime abdominală
Cardiologul recomanda plimbari zilnice pentru sanatatea ta