Nu exista o singura cauza pentru instalarea depresiei. Pentru unele persoane, o singura intamplare poate cauza boala.

Altele par a fi deprimate fara nici un motiv aparent. Aici este vorba despre efecte genetice, biologice sau factori psihosociali.

Unele medicamente luate pentru a trata artrita, problemele de inima, tensiune, sau cancer, pot duce la depresie.

Uneori o boala ca Parkinson, disfunctii hormonale sau ale tiroidei pot sa induca aceasta stare. Genetica joaca si ea un rol important.

Copiii ai caror parinti sufera de aceasta boala sunt si ei predispusi sa o faca. Medicamentele antidepresive nu s-au îmbunatatit substantial în ultimii 30 de ani.

Acestea au fost si motivele pentru care Comisia Europeana a acordat peste 7 milioane de euro pentru investigarea genetica a depresiei.

Cercetatorii angajati in programul de cercetare Newmood isi propun sa inteleaga in profunzime mecanismele depresiei si nu in ultimul rand, sa dezvolte noi medicamente pentru tratarea bolii.

Responsabili coordonatori sunt cercetatorii britanici de la Universitatea din Manchester însa în proiect sunt implicate si 13 laboratoare din zece tari europene.

Depresia se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Comunitatea stiintifica este de parere ca simptomele bolii sunt provocate atat de factori genetici cat si de mediu.

De aceea vor incerca sa se identifice genele care duc la aparitia depresiei la soareci, sobolani si mai tarziu, la oameni.

Majoritatea medicamentelor antidepresive din present maresc nivelurile de serotonina din creier – este vorba de un compus chimic ce permite neuronilor sa comunice între ei.

Cu toate acestea, tratamentul dureaza saptamani iar sansele de vindecare sunt de 50%.

Cauzele genetice ale depresiei