Laptele este unul din alimentele cele mai hranitoare si ieftine. Prin valoarea sa nutritiva 1 l de lapte inlocuieste 700 g de carne de vitel, 500 g de carne de vita semigrasa; 7-8 oua de gaina, peste 3 kg de legume.

Maiaua sau culturile pure ale bacteriilor lactice folosite pentru prepararea diferitelor produse lactate acidulate se fabrica sub forma de tablete si se vand in farmacii.

Bacteriile lactice in forma uscata sunt in stare latenta.

Pentru a le inviora, in 500 g de lapte proaspat care a dat un singur clocot si a fost racit pana la 40-50°C, se introduce o tableta de cultura pura, borcanul se acopera cu o farfurioara sau cu un capac, se infasoara bine si se pune la loc cald.

Dupa 1 ½ – 2 ore laptele se amesteca cu o lingura curata si se lasa sa stea. Peste 16-18 ore laptele se transforma intr-o masa inchegata, care constituie maiaua.

Aceasta maia are putina aroma si o consistenta slaba, de aceea se face o noua insamantare, adica se ia din nou laptele 500 g, se fierbe, se raceste pana la 40-45°C, se introduc doua lingurite de maia facuta in ziua precedenta, se infasoara vasul si se pune la foc cald.

O maia buna are o suprafata neteda, este inchegata uniform, fara basicute, iar gustul este placut. Maiaua se raceste in apa rece.

Ea poate fi folosita pentru prepararea unor noi cantitati de produse lactate acidulate, luandu-se 2-3 lingurite de maia la 1 l de lapte. Restul de maia se foloseste ca aliment sub forma de iaurt.

Daca procedam cu pricepere, maiaua poate servi la acidularea laptelui timp de 10-15 zile.

O conditie importanta pentru prepararea oricarui fel de produse lactate acidulate si folosirea indelungata a culturilor pure este respectarea stricta a conditiilor sanitare.

Daca nu se poate procura cultura uscata, pot fi folosite ca maia produsele lactate acidulate care se vand in borcane sau in sticle.

Cum se face maiaua?