Odată cu înaintarea în vârstă, printre multe altele, se modifică şi necesarul de vitamine al organismului.

Cauzele acestei modificări sunt scăderea absorbţiei nutrienţilor, apariţia unor afecţiuni, intervenţiile chirurgicale, problemele metabolice şi de digestie, diabetul zaharat (al cărui tratament este însoţit de o dietă severă), consumul permanent de medicamente.

Tocmai din aceste considerente, la vârstnici este necesară suplimentarea vitaminelor şi mineralelor, pentru menţinerea sănătăţii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

După vârsta de 50 de ani, numărul factorilor care contribuie la creşterea necesarului de vitamine şi minerale al organismului se înmulţeşte.

Aportul insuficient duce la carenţă, în urma căreia capacitatea de apărare a organismului scade, mărindu-se frecvenţa răcelilor şi a gripei; de asemenea, pot apărea şi alte afecţiuni mai grave.

Prin consumul sporit de vitamine şi minerale, carenţa poate fi evitată – condiţie esenţială pentru prevenirea anumitor boli. Contribuie, pe lângă vitamine şi minerale, la menţinerea sănătăţii.

Acest antioxidant deosebit îmbunătăţeşte memoria, stimulează activitatea cerebrală, este benefic în caz de depresie, anxietate sau migrene, îmbunătăţeşte circulaţia periferică şi cerebrală.

Previne agregarea plachetelor, deci formarea trombusurilor. Normalizează tensiunea arterială, ceea ce,la vârste înaintate, este foarte important imbătrânirea este un proces inevitabil, dar care poate fi încetinit.

Acest proces fiziologic programat genetic încă rezervă surprize ştiinţei, în zilele noastre, foarte multe boli sunt considerate consecinţe fireşti ale îmbătrânirii, întradevăr, odată cu înaintarea în vârstă, creşte frecvenţa bolilor cardiovasculare, a celor osteo-articulare, vederea se deteriorează şi, în general, capacitatea fizică şi psihică scade.

Nu este însă obligatoriu! Calitatea îmbătrânirii depinde în mare măsură de stilul de viaţă, pe care dacă îl concepem inteligent, putem duce la bătrâneţe o viaţă mai fericită, mai sănătoasă. După cum se ştie, toată viaţa muncim pentru o „bătrâneţe liniştită”.

Unul din secretele unei vieţi îndelungate este o alimentaţie adecvată şi echilibrată. Acest lucru este deosebit de important atât la tineri, cât şi la adulţi sau la vârstnici. La vârste diferite, diferă însă compoziţia şi cantitatea nutrienţilor necesari.

La bătrâneţe, funcţionarea normală a organismului nu mai necesită tot atât de multe calorii ca în tinereţe, însă necesarul de vitamine şi minerale este ace­laşi. Din acest motiv, vârstnicii trebuie să fie şi mai preocupaţi de alimentaţia lor.

Acum, o cantitate mai redusă de alimente consumate trebuie să asigure vitaminele şi mineralele ca în tinereţe sau poate chiar mai mult, datorită unei absorbţii deficitare.

Din păcate, în majoritatea cazurilor, alimentaţia vârstnicilor este necorespunzătoare, în general, se alterează percepţia gustului şi din acest motiv scade şi pofta de mâncare, în plus, consumul îndelungat de multe medicamente influenţează negativ sănătatea şi pofta de mâncare, încet, în organism apare o carenţă cronică de vitamine însoţită de diferite simptome.

Sunt frecvente oboseala, tulburările de somn, durerile musculare şi ale articulaţiilor, scăderea funcţionării sistemului imunitar, deteriorarea stării vaselor sanguine, ceea ce provoacă ameţeli, cefalee, acufene, probleme de mişcare.
Aceste simptome sunt considerate deseori fireşti în procesul de îmbătrânire. Dacă vârstnicii îşi schimbă alimentaţia completând-o corespunzător cu vitamine şi minerale, atunci aceste tulburări care însoţesc procesul de îmbătrânire apar mai târziu şi nu sunt atât de evidente.

Aceasta va duce nu numai la o stare generală mai bună, dar poate creşte şi activitatea fizică şi intelectuală, mai mult, poate chiar prelungi viaţa cu câţiva ani.

Completarea zilnică a substanţelor nutritive cu antioxidanţii corespunzători nu numai că întârzie procesele de îmbătrânire, dar fortifică şi sistemul imunitar. Pe lângă acestea, consumul corect al suplimentelor alimentare reduce declanşarea aşa-numitelor boli ale civilizaţiei moderne.

Cele mai des recomandate suplimente alimentare sunt următoarele: vitamine (beta-caroten, vitami­na C şi E), minerale (seleniu, zinc), enzime (SOD – superoxid-dismutază), bioflavonoide (hesperidină), glutation, luteină, extract de sâmburi de strugure şi frunze de Ginkgo.

Raportul corect al acestor vitamine şi minerale din Senior Formula, asociat cu un stil de viaţă sănătos, vă va ajută şi pe dumneavoastră să vă asiguraţi ani vieţii şi viaţă anilor.

De ce necesarul vitaminic al varstnicilor este mai crescut?