Nu este intamplator faptul ca, in ultimii ani, se face educatie culinara in mass-media.

Nutritionistii avertizeaza asupra efectelor negative ce le-ar putea avea asupra sanatatii noastre anumite alimente consumate in exces si isi propun sa ne mai “scuture” din cand in cand de “moravurile” noastre culinare prin sugestii pertinente.

Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona asa cum trebuie.

Produs in mare parte in ficat, colesterolul poate fi adus si prin alimente. In corpul nostru, colesterolul este transportat prin doua tipuri de “transportori”: LDL –colesterol, calificat ca fiind unul “rau”, daca transporta prea mult colesterol.

Fara sa poata sa-l stocheze, organismul il redistribuie in artere, putand provoca, in cazurile cele mai grave, accidentele vasculare.

Din fericire, al doilea “transportor”, HDL-colesterol, cel “bun”, capteaza colesterolul in exces, elimininandu-l prin ficat.

Materiile grase

Grasimile, de origine animala sau vegetala, sunt compuse din acizi grasi saturati sau nesaturati.

Este indicat sa avem grija ce punem in farfurie, caci alimentele ce contin multi acizi grasi saturati antreneaza cresterea colesterolului, in vreme ce alimentele ce contin acizii nesaturati contribuie la reducerea colesterolului.

Acizii grasi saturati

Acizii grasi saturati sunt prezenti in unt si smantana, deci ar trebui sa limitati consumul acestora. Ati putea foarte bine sa le inlocuiti cu margarina.

Produsele lactate pot fi insa consumate din belsug, indiferent care ar fi procentul lor de grasime (de exemplu: 30-40 g de branza, un pahar de lapte sau un iaurt pe zi).

“Devoratorilor” de carne le propunem sa opteze pentru carnea cea mai slaba, bine degresata inainte de preparare (carnea de porc lasati-o pentru o masa ocazionala). Restrictii se impun si la consumul de oua, nu mai mult de 3 oua pe saptamana!

Acizii grasi nesaturati

Ideal ar fi sa consumati peste, de mai multe ori pe saptamana. Grasimile acestuia favorizeaza fluidizarea sangelui si, deci, previne obstructionarea arterelor.

Ca sa nu mai spunem ca 2-3 fructe pe zi sunt mai mult decat indicate.Daca sustineti alimentatia aceasta si cu putina gimnastica, cu siguranta va veti simti mult mai bine in pielea dumneavoastra!

Educatie culinara