Un regim potrivit este absolut necesar oricarei prescriptii medicale – adevarul acesta l-a spus de foarte multe ori tatal medicinei, Hipocrat.

Exista chiar unele boli, ca diabetul, nefrita cronica, etc., in care regimul constituie aproape singurul tratament, prin suprimarea oricarui aliment care ar putea fi vatamator.

In Germania, Gerson a reusit sa vindece numai prin regim si remineralizare a organismului, forme de tuberculoza a pielii ca lupusul.

Regimul alimentar se deosebeste de alimentatia normala prin cresterea sau micsorarea portiilor in ratia alimentara.

Exista un regim special pentru fiecare boala:
regim recalcifiant in intarzierile de crestere sau de intarire a oaselor, regim hipoazotat la uremici si gutosi fara sa mai vorbim de regimurile speciale pe care le cere fiecare tip de dispepsie, enterocolita, insuficienta hepatica, etc.

Un regim, in sensul pe care publicul il da acestui cuvant, cuprinde o compozitie anormala a alimentatiei in vederea vindecarii unei stari anormale. Dar, in imensa majoritate a cazurilor, aceasta stare anormala este trecatoare.

Este inutil sa continuam regimul din moment ce el si-a atins scopul cautat. Prelungit dupa acest termen, el poate deveni chiar vatamator, determinand aparitia unor tulburari noi care adesea pot pune in pericol sanatatea.

Credinta in vindecare

Cei carora li s-a prescris un regim ca sa combata o tulburare a nutritiei sau sa vindece o functie defectuoasa a unui organ, se impart in trei categorii:

  • care respecta indicatiile medicului;
  • care le urmeaza neglijent si le parasesc repede;
  • care exagereaza prescriptiile si prelungesc cu mult acest regim.

Aceasta categorie este mult mai numeroasa decat s-ar crede, mai ales la femei si la persoanele in varsta.

Tranzitia dintre regimul sever si regimul normal trebuie facut cu menajamente; daca, de exemplu, prima bucata de carne consumata dupa un regim strict vegetarian, n-a fost bine tolerata, bolnavul se sperie si se hotaraste sa nu paraseasca regimul.

Si aici dovada inconvenientului de a pastra un timp prea indelungat un regim anumit. Sa luam, de exemplu, un hepatic caruia medicul i-a interzis carnea si corpurile grase.

El a ajuns aici, fiindca a abuzat de ele. Suprimarea lor din alimentatie, face sa se odihneasca diverse piese ale organismului care sunt insarcinate cu digestia si asimilarea lor. Dar nu trebuie sa mergem prea departe cu aceasta suprimare a alimentelor, deoarece in fond ele fac parte din alimentatia noastra normala si joaca un rol necesar.

Dupa pofta inimii

Un organ de a carui functie nu mai este nevoie se afunda in ceea ce numim – tot simbolic – lene, si sfarseste prin a functiona cu greutate atunci cand vom recurge din nou la el. Bolnavii care au stat mult timp fara nici o hrana pot muri daca sunt lasati sa manance dupa pofta lor. Ganditi-va in ce stare sunt muschii picioarelor unui om pe care boala l-a obligat sa stea in pat mai multe luni…

Toate regimurile, oricare ar fi, prin faptul ca reprezinta o compozitie arbitrara a alimentatiei noastre, nu sunt folositoare decat un timp anumit. Medicul are aici partea sa de responsabilitate, in ceea ce priveste durata regimului.

In sfarsit, sunt cazuri in care este mai bine ca in cursul regimului sa se prevada una sau doua zile cand regimul va fi parasit: experienta a aratat ca rezultatul final este mai bun.

Regimul lactat

Regimul lactat absolut este pentru dezintoxicare. El convine foarte bine insuficientei hepatice si renale. Dar nu trebuie urmat niciodata prea mult. De cum se poate, trebuie sa-i adaugam cate putine hidrocarburi (faina, tapioca, gris).

Este foarte important sa se stie, dupa cazul bolnavilor, daca laptele ii poate fi dat usor sarat sau indulcit, smantanit sau nu, curat sau taiat cu apa, sau dimpotriva redus ca volum prin fierbere. Acest din urma caz este al cardiacilor, la care prima regula pentru a evita oboseala inimii, este de a restrange cantitatea de lichid ingerata zilnic.

Au fost cazuri de oameni ucisi fiindca au fost condamnati sa bea zilnic cate 4 l de lapte, sub pretext ca aceasta cantitate corespunde cifrei de calorii ceruta de greutatea lor. De altfel, este foarte greu de suportat un regim exclusiv lactat.

El trebuie dat in cesti mici, din doua in doua ore; de fiecare data trebuie sa se spele gura si dintii. Daca nu se iau aceste precautii survine dezgustul, mirosul urat al respiratiei si caria dentara. Trebuie sa prevenim fermentatiile stomacale prin intrebuintarea unei pudre alcaline si sa administram bolnavului in fiecare zi un laxativ ca sa impiedicam inevitabila constipatie. Deci regim excelent, dar numai temporar.

Regimurile nesarate

Acelasi lucru pentru regimurile nesarate, a caror valoare a fost dovedita in tratamentul nefritelor intovarasite de edeme. Dar trebuie sa distingem atent diferitele tipuri de nefrite. Adevarata indicatie a regimului nesarat este pentru edem, dar fara albuminurie.

Exista insa nefrite azotemice, cu micsorarea raportului clorurilor din sange (clorupenie) la care din contra trebuie sa administram sare. Acesta este cazul azotemiilor care survin dupa operatii grave, mai ales abdominale. Prea mult prelungit, regimul declorurat dupa ce a provocat o adevarata descarcare urinara, isi rareste incetul cu incetul efectele iar daca insistam obtinem o oligurie (scaderea urinei) care poate deveni periculoasa.

Regimul diabeticilor

La diabetici regimul consta in general din suprimarea zaharului si a hidrocarbonatelor complexe, cu o mare toleranta pentru carne, grasimi si alcool. Este un regim care debiliteaza si poate favoriza acidoza si acetonemia.

Studii recente au demonstrat ca se obtin rezultate mai bune cu un regim mai putin riguros, si ca unele fainuri (linte, ovaz) si unele fructe (caise, piersici) sunt tolerate destul de bine de unii diabetici. Fiecare diabetic trebuie sa aiba regimul sau particular, potrivit prin tatonari cu ajutorul analizelor repetate. S-a descoperit ca toleranta unor diabetici pentru hidrocarburi este cu mult mai mare decat ne inchipuim.

Regimurile foarte variate

Am putea spune acelasi lucru despre regimurile foarte variate indicate in diferite dispepsii si enterocolite. Toate regimurile suprima elementele utile ale alimentatiei, dar devenite cu timpul vatamatoare.

Interzicand fructele si legumele crude, lipsim organismul de vitaminele de care nu se poate dispensa mult timp. Suprimarea totala a vinului lipseste bolnavul de un tonic pretios. Numai tutunul, cafeaua si ciocolata pot fi suprimate fara nici o paguba, si adesea cu cel mai mare folos pentru pacient.

Regimul disociat

Consta in a manca albumine (carne, peste, oua, lapte, branza) la o masa si legume, paine si fructe la alta.

S-a obtinut prin acest mijloc vindecarea dispepsiilor si enteritelor rebele, chiar a unor tipuri de diabet usor, cu o mai mare toleranta in ce priveste alegerea alimentelor.

Albuminele si hidrocarburile sunt digerate de organe diferite. Se pare ca lasandu-le sa lucreze fiecare la randul lor, le micsoram oboseala si le marim randamentul. In orice caz, ideea este perfect logica si este foarte usor de incercat pe noi insine.

Retineti!

  • Regimul alimentar nu trebuie prelungit mai mult decat este necesar.
  • Regimul alimentar trebuie atent individualizat pentru fiecare pacient in parte
Excese de regim