Cand au fost comparati copii bolnavi de diabet juvenil dintr-o tabara de vara, unii care faceau exercitii, altii care nu faceau, s-a descoperit ca necesitatile pentru insulina scad prin efort fizic.

Goldstein si altii au descris factorul de activitate musculara care este eliberat prin folosirea muschilor, care aparent stimuleaza preluarea glucozei, chiar si in muschii relaxati.

Stimularea preluarii glucozei in timpul efortului muscular ar putea depinde de cresterea legarii insulinei de receptorii sai din celulele musculare, rezultand o sensibilitatea marita la insulina.

In 1887 s-a descoperit ca viteza de metabolizare a glucozei este marita in timpul efortului muscular.

In 1919, Allen a demonstrat ca exercitiile fizice induc o scadere a zaharurilor din sange si pot imbunatati toleranta la carbohidrati a bolnavilor de diabet.

Pe de alta parte, s-a apreciat ca la diabeticii ketotici slabiti, exercitiul are efecte adverse. In era insulinei, Lawrence a demonstrat ca exercitiul fizic potenteaza efectele hipoglicemiante ale insulinei injectata subcutanat.

Necesitatile crescute de combustibil pentru efortul muscular (acizi grasi liberi, glucoza) sunt satisfacute in principal prin cresterea producerii a trei hormoni, noradrenalina, adrenalina si glucagonul, stimulata de hormonul de crestere si de cortizol.

Noradrenalina creste viteza de lipoliza si de eliberare a acizilor grasi liberi din depozitele de grasime.

Adrenalina stimuleaza pana la de 6 ori glicogenoliza in timpul exercitiilor fizice si mobilizeaza si glicogenul din ficat, stimuleaza glucagonul si inhiba secretia de insulina.

Glucagonul are un rol central in eliberarea din ficat a glucozei indusa de efort. Antrenamentele fizice determina o imbunatatire a performantelor miocardului, a transportului oxigenului si a extragerii oxigenului in muschi.

Nivelul mioglobinei este crescut, numarul si marimea mitocondriilor creste, la fel si continutul lor enzimatic si activitatea enzimatica.

Astfel ca pentru aceeasi cantitate de oxigen extras, necesitatea metabolica si circulatorie este scazuta.

In subiectii antrenati descreste activitatea catecolaminei.

Exercitiile cresc activitatea fibrinolitica a plasmei, fapt important, deoarece diabeticii prezinta o scaderea semnificativa a fibrinolizei plasmaticei si o fibrinopatie primara care pot precede anomalii metabolice si vasculare.

Exercitiile fizice ajuta in diabet