Boli ca obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul, ateroscleroza, unele cancere etc. ar fi astazi cu mult mai rare daca nu s-ar face greseli de alimentatie.

Date OMS arata ca in SUA factorului alimentar ii revine un rol major in aproape 50% din cazurile de cancer la femei si 30% la barbati.

Este stiut ca astazi, aproape peste tot in lume, in producerea, pastrarea, transportul sau prepararea diferitelor alimente au intervenit variate procese tehnologice, menite sa ofere omului o alimentatie suficienta si de calitate sau, dimpotriva, alimente carentate in principii alimentare; (proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine).

Este bine sa spunem ca prima greseala de alimentatie este sa nu te hranesti.

Dupa cum se stie, in regiuni intinse din Asia, Africa, America Latina mor zilnic zece de mii de oameni din lipsa de hrana.

Tot o repartitie geografica se poate spune ca au boli cum ar fi anemiile cu etiologie nutritionala, gusa endemica, rahitimsul, pelagra (si la noi in Moldova exista pelagra), unde, din ratia alimentara, lipseste un anume factor nutritional, raspunzator de boala respectiva.

Carenta proteinica (lipsa carnii din alimentatie) face sa scada potentialul imunologic si, in consecinta, rezistenta la boli. Tot o boala carentiala este si scorbutul, prin lipsa vitaminei C.

Surplusul de alimente duce la un surplus caloric, iar acesta este urmat de o depunere exagerata de grasimi care favorizeaza aparitia obezitatii, tot mai prezenta la persoanele din tarile puternic dezvoltate. La aparitia obezitatii desigur mai contribuie si factorii genetici.

Sedentarismul favorizeaza in proportie de 50% aparitia obezitatii. Dar greselile alimentare nu se opresc la un abuz alimentar global.

Se greseste ingrozitor cand se mananca prea multa carne, prea multe grasimi, prea mult zahar si prea multa sare. Am un prieten pe care l-am sfatuit sa nu mai manance prea multe dulciuri.

Ii placeau asa de mult aceste dulciuri care, intr-adevar, ne dau senzatii psiho-senzoriale foarte placute, iar zilele trecute am aflat ca este insulinodependent si obez.

Dar, pe langa bolile care apar, preocuparile multiple si graba noastra de a le face pe toate il fac pe om sa manance adeseori in fuga, “din picioare”, inainte de a-si spala macar mainile.

Sa mai precizam ca un loc aparte in greselile de alimentatie il are pentru fumatori si masticatia insuficienta.

De aceea, o parte din suferintele noastre se datoreaza greselilor de alimentatie.

Atentie ce mancam, cat mancam si cum ne hranim.

Greseli de alimentatie