Securitatea si eficienta este, probabil, unul dintre cei mai importanti factori.

Metoda de contraceptie folosita incorect sau inconsistent reduce gradul de protectie oferita. Deoarece nu exista o metoda perfecta, alegerea va fi, intr-un fel, un compromis.

Metodele anticonceptionale difera prin gradul de protectie contra BTS (boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea, herpesul, chlamidia, HIV) si a bolilor infectioase.

In general, metodele de blocare (bariera), in special prezervativele, asigura o buna protectie impotriva majoritatii infectiilor tractului reproductiv.

Pastilele ofera o doza de protectie impotriva bolilor inflamatorii, dar pot creste riscul chlamidiei. Efectele lor asupra BTS raman nestudiate inca.

Diafragmele nu protejeaza impotriva bolilor transmisibile sexual; ele fac destul de mare si riscul bolilor infectioase si inflamatorii.

Daca apelati la statisticile care reflecta eficienta contraceptivelor, tineti cont de faptul ca exista deosebire intre marja minima de eroare, care are la baza utilizarea corecta si constienta a metodei, si marja tipica de eroare, dedusa din folosirea efectiva in timp a preparatului.

Marja de eroare tipica include situatii, cand din neatentie, nu este luata la timp pastila, nu este pus prezervativul la timpul potrivit, este inlaturata diafragma pana la expirarea a sase ore dupa actul sexual.

Recent cercetatorii au revizuit cu atentie studiile aupra eficacitatii contraceptivelor si, in consecinta, au fost reconsiderate atat marja inferioara (preconizata) de eroare, cat si cea superioara (tipica).

Studii mai vechi admiteau ca 5 femei din 100 care practicau aceasta metoda au avut sarcina in primul an de practicare. pe cand femeile care heterosexuale, cu viata sexuala activa si care nu foloseau nici o metoda anticonceptionala demonstrau o rata a sarcinii de 85%.

Cea mai sigura cale de a ne proteja de sarcina este folosirea metodelor-bariera de contraceptie, cu aplicarea avortului in caz de esec.

Daca din motive religioase sau etice, avortul este o metoda inacceptabila, atunci gradul de eficienta al acestor metode – in general scazut in comparatie cu cel al metodelor hormonale – este redus si mai mult.

Utilizarea metodelor-bariera trebuie incurajata, deoarece acestea ofera protectie impotriva BTS, iar in cazul prezervativelor, si impotriva HIV.

Chiar si atunci cand se folosesc metode hormonale, metodele-bariera sunt un “insotitor” important care serveste ca protectie contra BTS. Fiecare isi formeaza propria opinie si face propria sa alegere.

Daca ati incetat sa folositi o metoda si nu doriti o sarcina, recurgeti la alta metoda de contraceptie.

Informatiile au fost preluate din cartea “Tu si corpul tau pentru un nou secol”, tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera.

Metoda de contraceptie potrivita pentu tine