Cercetatori francezi au publicat in revista Neurology un studiu facut asupra memoriei persoanelor obeze.

Concluzia! Obezitatea si memoria nu fac casa buna impreuna.

Ei au comparat performantele intelectuale ale unor persoane supraponderale cu cele ale unor persoane cu greutate normala.

Cateva studii anterioare sugerasera ca exista o legatura intre obezitate si dementa senila, in stadii avansate ale ambelor afectiuni, dar cercetatorii au observat o legatura intre excesul de greutate si unele capacitati cognitive, la oameni sanatosi, de varsta medie.

Cercetatori de la Facultatea de Medicina si de la laboratorul de Munca si Cognitie de la Universitatea din Toulouse au analizat indicele de masa corporala (IMC) si performantele subiectilor in probe de memorie, de atentie si de prelucrare a informatiei, pe un esantion de populatie de 2.223 de barbati si femei sanatosi, cu varste cuprinse intre 32 si 62 de ani, in perioada 1996 – 2001.

IMC este considerat “normal” intre 18,5 si 25 (kg/m2), iar peste 30 este indica deja de obezitate.

Performantele persoanelor cu IMC ridicat au fost inferioare celor cu IMC scazut.

Mai mult, supraponderabilitatea pare sa influenteze o usoara scadere a memoriei, intr-un interval de timp de 5 ani.

Legatura dintre obezitate si functiile intelectuale s-ar putea explica prin actiunea unor substante secretate de celulele adipoase asupra tesutului neuronal sau prin consecintele vasculare ale obezitatii.

Aceste cercetari pot constitui o baza pentru stabilirea unor strategii de prevenire a imbatranirii mintale actionand din vreme asupra diferitilor factori de dereglare a comportamentului alimentar si metabolismului.

Obezitatea influenteaza negativ memoria