Obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sanatate cu care se confrunta umanitatea, in unele dintre tiri ea fiind chiar a doua cauzi a mortalititii.

Conform studiilor recente, in Romania rata obezitaii este de 25%, iar 50% dintre romani sunt supraponderali. lata ceea ce ar trebui sa stiti despre aceasta boala.

Cum ne dam seama daca o persoana este obeza?

Ne putem da seama in ce categorie ne incadram, calculandu-ne indicele de masa corporala (lMC). Acesta poate fi aflat cu ajutorul informatiilor din caseta alaturata.

Exista mai multe tipuri de obezitate?

Da. Diferenta intre acestea este data de locul unde se acumuleaza depozitele de grasime. Astfel, exista obezitate gluteofemurala, cu acumulare de grasime la nivelul coapselor.

Persoanele ce sufera de acest tip de obezitate prezinta un risc crescut de formare a varicelor si artrozei.

Cel de-al doilea tip este obezitatea maligna, in care grasimea se acumuleaza mai ales in jurul taliei.

Aceasta este cea mai periculoasa.

Care sunt riscurile la care se expune o persoana obeza?

Persoanele obeze prezinta un risc mare de mortalitate din cauze colaterale. Cu alte cuvinte, ele sunt predispuse la diabet, boli cardiace, cancer, afectiuni ale vezicii biliare, tulburari de somn, depresie, osteoartrita.

Care sunt cauzele obezitatii?

Principala cauza este ingestia calorica. Aceasta se refera nu numai la consumul de mancare in cantitati prea mari, ci si la consumul de alimente neadecvate. Un alt factor este consumul de alcool si aici sunt doua aspecte, caci un gram de alcool are 8 kcal.

Si in acelasi timp, el stimuleaza pofta de mancare. Alti doi factori sunt sedentarismul si istoria familiala. Este bine sa retineti ca acele kilograme ce tin de genetica nu pot fi influentate.

Cum stiu care este dieta potrivita?

Dieta pe care v-a recomanda medicul. Nu incercati diete hipocalorice sau regimuri comerciale, deoarece acestea prezinta riscul, de destabilizare a organismului, care va recupera apoi rapid kilogramele pierdute.

Cate kilograme se pot slabi in timpul unei diete?

Scaderea ideala in greutate trebuie sa fie de circa 10% din greutatea dvs. totala.

lata cum se calculeaza indicele de masa corporala (IMC):

Formula: Greutatea in kilograme a corpului, impartita la patratul inaltimii.

Exemplu:
Greutate: 73 kilograme
Inaltime: 1.72 metri
Calcul: 73/1,72×1,72 – 24,67

Comparati rezultatul obtinut cu urmatoarele date:

Subponderal: <18,5 Normal: 18,5 – 24,9 Supraponderal: = 25 Preobez: 25 – 29 Obez gradul I: 30 – 34,9 Obez gradul II: 35 – 39,9 Obez gradul III: >40

Atentie!
Nu, uitati ca riscurile cresc imediat ce ati iesit din normal si fiecare kilogram in plus este o adevarata amenintare pentru sanatatea dvs.

Necesitatile nutritive trebuie sa tina cont de varsta, sex, inaltime, greutatea va fi suficienta pentru primul pas, fiindca riscurile colaterale scad substantial, iar reactiile adverse vor fi minime.

Exista un timp limita pentru urmarea unei diete?

Cura de slabire propriuzisa trebuie sa dureze aproximativ sase luni. Dupa ea, urmeaza o perioada de 12-18 luni in care noua greutate trebuie metinuta.

Abia dupa ce intreaga perioada a trecut, puteti incepe din nou o cura de slabire.

In ce consta cura de slabire pentru o persoana obeza?

Cura de slabire variaza de la o persoala la alta, in functie de cauzele obezitati, activitate fizica si metabolica.

Alimentatia trebuie sa asigure necesitatile organismului nu numai in privinta principiilor majore, ci si a microelementelor (Ca, Mg, Na, Ka etc.) si a vitaminelor.

Concentratiile adecvate fiecarui individ pot fi stabilite doar de catre medic.

De obicei, este vorba despre o dieta moderat hipocalorica, insotita de exercitii fizice adecvate si uneori chiar de tratament medicamentos.

In general, orice dieta are ca linie directoare reducerea consumului de grasimi (in special grasimi saturate) si a colesterolului; consumul unor alimente cu un aport caloric si energetic redus; reducerea aportului de sodiu, adica a consumului de sare; alimentatie bogata in fibre.

Aceste alimente, reducand concentratia de colesterol din sange, favorizeaza metabolizarea la nivelul ficatului si eliminarea lui din organism.

Obezitatea o boala complexa