Psihologii sustin ca emotiile negative trebuie date deoparte. Sint mai sanatosi cei ce-si pot exterioriza sentimentele negative – fie prin lacrimi, fie prin tipete, stringind pumnii sau, cel mai bine, spargind ceva.

Trebuie sa ne varsam furia pe ceva, caci altfel se poate produce un atac de cord, o ruptura de vase la nivelul creierului etc.

Cand santem suparati, tensiunea creste, inima incepe sa bata mai repede, iar suprarenalele trag un foc cu nor-adrenalina (hormonul stresului).

De aceea, cind ne inrosim la fata brusc si simtim cum ne bat ciocane in cap, trebuie sa actionam.

Cei ce-si ascund supararile contracteaza afectiuni ale pielii

Multi semeni de-ai nostri prefera sa-si ascunda sentimentele, sa nu se manifeste, pentru a nu se da in spectacol in fata colegilor, vecinilor etc. Desi fierb, aparent ramin calmi.

Dar, dupa cum au stabilit specialistii, reprimarea emotiilor ne poate provoca suferinte diverse – atit sufletesti, cit si trupesti.

Cei ce-si ascund supararile, durerea in urma unei pierderi etc. pot contracta afectiuni ale pielii, ca reactie la acest tip de stres afectiv.

Eruptii, eczeme, herpesuri pot avea drept cauza suferintele sufletesti. Supararile izbesc pur si simplu stomacul – creste cantitatea de acid gastric secretata, care ataca peretii stomacului si duodenului.

Ca urmare, apar dureri, arsuri, senzatie permanenta de apasare la nivelul stomacului, procese inflamatorii, ulcere gastrice si duodenale. De ce? Din pricina nervilor, supararilor etc.

La suparare, calculii biliari cresc de trei ori mai repede

Cind supararile, agresiunile din exterior sint reprimate, nu ne manifestam, nu le dam afara, calculii biliari cresc de trei ori mai repede.

Dupa cum bine se spune in popor, supararea ne produce mult venin (fiere), ne amareste.

In plus, starea de suparare permanenta reprimata scade flora microbiana la nivelul tubului digestiv.

Digestia nu se poate desfasura normal si se ajunge, din nou, la ulcer. Si artritele se agraveaza

Cand ne infuriem frecvent si nu ne manifestam se agraveaza artritele (in prezent se desfasoara cercetari in acest domeniu). Specialistii sustin ca supararile reprimate conduc la tulburari psihosomatice – de aici dureri de cap frecvente, alte afectiuni, ajungindu-se chiar la alergii aparent inexplicabile.

Ba chiar si unele forme de tumori maligne apar si se dezvolta accelerat din cauza absentei supapelor care sa ne elibereze de presiunea exercitata de emotiile negative.

Omul poate invata sa-si manifeste emotiile

Omul poate invata sa-si manifeste emotiile. Desigur, nu este vorba de spart farfurii sau lovit cu pumnul in masa din orice.

Este suficient sa vorbim despre suparari cu o persoana de incredere. Se intelege ca nu numai cele rele trebuie impartasite, ci si aspectele bune. Bucuria, mai ales cea impartasita, ne scapa mai repede de stres.

Intr-o relatie serioasa – casatorie, familie, prieteni – este foarte indicat sa se dea curs recomandarii psihologilor, care sint de parere ca grijile, supararile, necazurile trebuie impartasite, in nici un caz nu trebuie acumulate in interiorul nostru, pentru a evita afectiunile ce pot aparea datorita efectului distructiv al acestora. Iar cei apropiati vor sti sa asculte, sa inteleaga si sa ajute cu un sfat, cel putin.

Pentru a nu fi bolnavi, sa nu ne reprimam sentimentele