Venirea primaverii, schimbarea regimului de viata si in mod special a alimentatiei, creeaza anumite probleme aparatului digestiv.

Este perioada in care pot aparea tulburarile de tranzit (constipatie sau diaree) si tulburarile de digestie (gastrita si ulcer).

Constipatia

Constipatia nu este considerata o boala in sine, ci, de cele mai multe ori, un simptom al unei alte boli.

Aparitia constipatiei este favorizata de:

schimbarea regimului alimentar;
neglijarea unui aport minim de lichide de 1,5 litri pe zi;
consumarea unor alimente care contin cantitati scazute de fibre;
cure de fier si unele medicamente impotriva durerii.

Constipatia poate fi prevenita printr-un regim alimentar bogat in legume si fructe verzi, care contin fibre, prin consumarea a minim 1,5 litri de lichid pe zi, dar si prin practicarea a 20 de minute de miscare in fiecare zi.

Daca va confruntati deja cu aceasta problema, va recomandam Acidophilus with Psyllium un laxativ 100% natural care trateaza constipatia fara a cauza crampe , AC-Zymes sau Digest Ease.

Daca nu tratati la timp constipatia este posibil sa apara alte complicatii: hemoroizii, cancerul rectal sau cancerul decolon.

Diareea

Este destul de frecvent intalnita primavara, cand regimul alimentar se bazeaza foarte mult pe legume si verdeturi. Pe langa scaunele dese, pot aparea dureri abdominale, uneori febra si deshidratare.

Daca diareea a fost provocata de un consum prea mare de verdeturi si legume proaspete, atunci este bine ca o vreme sa adoptam o dieta pe baza de alimente prelucrate prin fierbere sau coacere.

Daca va confruntati cu aceasta problema, aveti grija sa va hidratati mai mult. Va recomandam Meal Time sau Paraprotex.

Daca, in ciuda tratamentului, diareea dureaza mai mult de 3 zile, trebuie sa mergeti la medic pentru a depista o posibila boala infectioasa.

Gastritele

Reprezinta inflamatii ale mucoasei gastrice si sunt extrem de frecvente primavara si toamna.

Simptomele sale sunt senzatia de durere si arsura la nivelul abdomenului superior, lipsa apetitului, senzatia de voma si starea generala proasta.

Pentru a preveni gastritele sau pentru a le micsora amploarea, este bine sa renuntam o vreme la cafea si tutun (care irita mucoasa gastrica), precum si la alimente picante sau legume si fructe neprelucrate prin fierbere sau coacere.

Este ideal sa adoptati un regim alimentar pe baza de paine prajita si branza de vaci.

Daca durerea persista sau se intensifica, mergeti de urgenta la medic pentru investigatii.

Probleme de digestie la inceput de primavara