Vitaminele sunt substante organice necesare cresterii si bunei functionari a organismului. Marea majoritate a vitaminelor nu pot fi sintetizate de organism, motiv pentru care trebuie sa fie prezente in hrana.

Laptele matern contine toate vitaminele. In continuare vom prezenta vitaminele si rolul lor in organism, dar, mai ales, modificarile ce apar in carentele vitaminice.

Vitamina A (retinol) – componenta a pigmentilor vizuali, indispensabila functiei vazului (mai ales pentru vederea crepusculara); este implicata in diferentierea celulara si in mentinerea structurii normale a celulei; mai are un rol important in sustinerea starii de normalitate a pielii, a parului, a mucoaselor, cat si pentru dezvoltarea normala a dintilor si oaselor.

Nu in ultimul rand, vitamina A este implicata in dezvoltarea sistemului imunitar. Carenta in vitamina A determina descuamari ale epiteliului, uscaciunea mucoaselor oculare, imposibilitatea vederii nocturne, cresterea sensibilitati la agenti microbieni, afectiuni ale mucoaselor nazale si infertilitate.

Efectele toxice se manifesta prin tulburari hepatice, afectiuni osoase dureroase caracterizate prin exostoze si anchiloze ale articulatiilor mai ales la nivelul vertebrelor cervicale si a oaselor lungi ale membrelor.

Problemele apar in special prin hranirea timp indelungat cu ulei de cod sau cantitati mari de ficat. Probleme majore apar si in cazul administrarii in exces pe cale medicamentoasa.

Vitamina D – este o vitamina necesara absorbtiei intestinale a calciului si a fixarii sale in oase. Vitamina D3 poate fi sintetizata in piele prin transformarea colesterolului sub influenta razelor ultraviolete. Deficienta este de multe ori confundata cu dezechilibrul calciu-fosfor.

Carenta de vitamina D duce la o decalcifiere osoasa care provoaca rahitism la tinerii si osteomalacia la adulti.

Excesul de vitamina D duce la Hipercalcemie, urmata de o calcifiere a tesuturilor moi, cum ar fi plamanii, rinichi, inima, vase sangvine si stomac. In unele cazuri apar deformari ale dintilor si articulatiilor.

Vitamina E – vitamina liposolubila, are rol important in protejarea membranelor celulare impotriva substantelor oxidante.

Aportul de vitamina E este crescut atunci cand alimentatia este bogata in acizi grasi polinesaturati (uleiuri si margarine vegetale, ficat, galbenus de ou, unt).

Carenta vitaminei E contribuie la aparitia distrofiei muschilor, intervine in functia de reproducere, dar si in raspunsul imunitar.

Riscul hipervitaminozei este redus datorita faptului ca aceasta vitamina devine toxica la doze foarte mari.

Vitamina K – vitamina liposolubila, are functia de a regla si forma factorii de coagulare a sangelui. In afara acestei importante functii, vitamina K mai are rol si in metabolismul proteinelor si in fixarea calciului in organism.

Absenta ei sau prezenta unor antagonisti cum ar fi warfarinasau alti compusi ai otravii de sobolani produc hemoragie.

Vitamina K, in general, nu este toxica, dar in cazul administrarii unor cantitati foarte mari induce anemie si alte tulburari sanguine.

Vitamina B1 (tiamina) – este implicata in metabolismul glucidelor, iar aportul se face in functie de continutul de glucide al dietei.

Deficienta in aportul acestei vitamine, consta in aparitia urmatoarelor tulburari: lipsa poftei de mancare, oboseala accentuata, tulburari neurologice, urmate in ultima faza de aparitia insuficientei cardiace si chiar moartea.

Aceste tulburari apar indeosebi prin consumul exagerat de peste (aliment ce contine o enzima care este antagonista tiaminei). Supradoza vitaminei B1 nu prezinta toxicitate.

Vitamina B2 – este esentiala pentru dezvoltarea celulelor, iar absenta ei provoaca leziuni ale ochiului, afectiuni ale pielii precum si intarzierea dezvoltarii testiculelor.

Vitamina B5 (acidul pantotenic) e implicata in metabolismul grasimilor si al aminoacizilor.

Deficienta de aport provoaca incetinirea cresterii, aparitia ficatului gras, a tulburarilor gastrointestinale (conduce chiar la aparitia ulcerelor), convulsii, coma si moarte.

Vitamina PP (acidul nicotinic) – este o vitamina implicata in utilizarea celor mai importanti nutrienti. Deficienta la om provoaca pelagra.

Vitamina B6 (piridoxina) are rol important in reglarea sistemului enzimatic, precum si in reactiile imunitare. Deficienta duce la disparitia poftei de mancare, pierderea in greutate si anemie.

Vitamina B8 (biotina) – este implicata in metabolismul grasimilor si al aminoacizilor si are rol in mentinerea integritatii pielii si parului.

Carenta in aportul acestei vitamine conduce la uscarea, ingrosarea si ulcerarea pielii, urmate de mancarimi si aparitia matretei.

Deficienta ei mai poate fi determinata de consumul prelungit de antibiotic pe cale orala sau alimentarea in exces cu albus de ou care contine avidina, un antagonist al biotinei.

Vitamina B9 (acidul folic) – are un rol foarte important in procesul de maturare al celulelor rosii din maduva osoasa. Carenta acestei vitamine conduce la aparitia anemiei si leucopenie.

Vitamina B12 (ciancobalamina) – este foarte importanta in metabolismul grasimilor si al glucidelor, dar mai ales in sinteza de mielina, substanta importanta in functionarea normala a sistemului nervos.

Carenta acestei vitamine conduce la aparitia anemiei si a tulburarilor nervoase.

Aportul de vitamine, printr-o alimentatie echilibrata, este esential pentru organism, motiv pentru care administrarea de vitamine pe cale medicamentoasa trebuie facuta cu foarte mult discernaman.

Dr. Liviu Harbuz

Rolul vitaminelor este esential in dezvoltarea organismului