Daca nu, interveniti urgent! Colesterolul este un tip de grasime de care organismul nostru are nevoie, într-o anumita masura, dar un nivel crescut al acestuia constituie un factor de risc la adresa sanatatii.

Ca urmare a depunerii colesterolului, aproape pe neobservate apare ateroscleroza, hipertensiunea arteriala si creste riscul producerii infarctului miocardic.

Prin reducerea colesterolemiei cu doar 1-2 la suta, riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare scade cu cel putin 10 la suta.

Si dumneavoastra obisnuiti sa va faceti promisiuni?

Pentru ca cei mai multi dintre noi asa facem, în general, pariem atunci când începem un nou an, sau poate chiar mai des, atunci când ne dam seama ca anumite obiceiuri pe care le avem ne îngreuneaza zilele, ne deterioreaza starea generala sau chiar atenteaza la sanatatea noastra. In astfel de situatii decidem ca de mâine vom face mai multe pentru noi însine.

Zilnic ne confruntam cu numeroase pericole, dintre care câteva comporta un risc deosebit pentru sanatatea noastra.

Din cauza alimentatiei necorespunzatoare si a predispozitiei genetice, 85% din populatie prezinta hipercolesterolemie.

Depunerile lente si neobservate de colesterol pe peretii vaselor sanguine duc la ateroscleroza, hipertensiunea arteriala si cresc riscul infarctului miocardic.

Din aceste considerente, hipercolesterolemia reprezinta primul pas spre aparitia bolilor cardiovasculare.

Cercetarile în domeniul bolilor cardiovasculare înca nu au reusit sa elucideze care este leziunea biochimica initiala ce declanseaza procesul aterosclerotic.

S-a demonstrat ca, în acest proces, fondul genetic si alimentatia sunt cei mai importanti factori de risc.

Astfel, alimentatia bogata în lipide si scazuta în fibre, carenta de substante antioxidante si un aport excesiv de fier sunt considerate drept riscurile cele mai mari pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

In lumina cercetarilor de ultima ora, leziunea initiala porneste, cel mai adesea, de la oxidarea colesterolului LDL, ce poate fi atenuata de antioxidanti si alte substante.

Acizii grasi liberi rezultati în urma digestiei sunt absorbiti si transportati în fluxul sanguin într-un învelis proteic (lipoproteine).

Principalele lipoproteine sunt: VLDL, LDL si HDL. VLDL si LDL sunt responsabile de transportul trigliceridelor si al colesterolului din ficat la celulele organismului,

iar HDL de reîntoarcerea grasimilor în ficat, în timp ce cresterea nivelului sanguin de HDL are actiune protectoare împotriva afectiunilor cardiovasculare, cresterea nivelului sanguin de VLDL si LDL constituie factori de risc pentru aparitia aterosclerozei.

Cel din urma este una dintre cauzele principale ale infarctului.

Acizii grasi nesaturati din colesterolul LDL pot fi usor lezati de radicalii liberi si de oxidanti, ceea ce favorizeaza aparitia aterosclerozei.

De aceea, prevenirea presupune, în primul rând, împiedicarea acestor procese.

Sa ne gândim: Cum am putea împiedica dezvoltarea afectiunilor cauzate de hipercolesterolemie?

Pe lânga o alimentatie rationala, trebuie sa consumam si suplimente alimentare concepute în vederea reducerii efectelor nocive ale hiperlipidemiei, scazând astfel riscul aterogen.

Deci, consumarea unor astfel de produse se recomanda în urmatoarele situatii:

hipercolesterolemie

obezitate

hipertensiune sau daca în familie au existat cazuri de infarct miocardic

Cercetarile actuale releva existenta a doi factori importanti cu rol preventiv în ateroscleroza: asigurarea necesarului de acizi grasi nesaturati (în special de acid alinoleic) si de antioxidanti.

Deoarece hipercolesterolemia este factorul de risc pentru declansarea a numeroase boli, este deosebit de important sa ne mentinem nivelul de colesterol în limite normale.

Pentru aceasta trebuie sa consumam acizi grasi nesaturati în cantitatile necesare (în primul rând acid alinolenic), precum si antioxidantii corespunzatori.

Stati bine cu colesterolemia?