Cu mai multe milioane. Înmultirea si raspândirea microorganismelor devine o problema din ce în ce mai mare în tarile dezvoltate.

Si în tara noastra apar zilnic stiri despre contaminarile din locurile de alimentatie publica, care se produc în ciuda regulilor de igiena deosebit de severe.

Si acesta este doar vârful aisbergului, în mediul înconjurator, microorganismele sunt prezente în permanenta – paraziti, bacterii, ciuperci, virusi – si, vreme îndelungata, actioneaza „subteran”, pe neobservate, atragându-ne atentia doar când exista deja o problema grava.

Deoarece microorganismele cauzeaza diferite boli – paraziteze, micoze, infectii, viroze – avem nevoie de o protectie speciala si eficienta împotriva acestora.

Puterea naturii impotriva intrusilor

In zilele noastre, aparitia multor boli poate fi corelata cu raspândirea parazitilor.

Organismul uman este un „instrument” biologic superinteligent, care se poate apara singur împotriva „invadatorilor”, cu ajutorul sistemului imunitar.

Regimul alimentar tipic occidental favorizeaza însa parazitii; mâncarurile bogate în grasimi, amidon si zaharuri constituie un mediu prielnic pentru înmultirea acestora.

Conform estimarilor, 30% din populatia lumii sufera de boli parazitare. O caracteristica fundamentala a bolilor parazitare este natura lor cronica.

Cele mai frecvente boli si tulburari cauzate de paraziti

Acestea sunt: deficienta de substante minerale, dureri de cap, insomnie, scrâsnitul din dinti, senzatia de satietate, greata, varsaturi, probleme digestive, epuizare, dureri de spate, de gât, alergii, artrite, colite, hipoglicemie, diabet zaharat, lupus, tulburari în functionarea glandei tiroide si chiar cancer.

Cum putem sa ne protejam fata de bolile cauzate de agentii patogeni?

In primul rând, prin prevenire. Trebuie sa cream în organismul nostru un mediu intern care sa nu permita supravietuirea parazitilor. Exista câteva plante deosebit de eficiente în combaterea parazitilor.

Rangoon creeper (Quisqualis indica) – semintele si frunzele acesteia sunt utilizate în scopuri terapeutice, printre altele ca antihelmintic (în special împotriva teniei) si pentru combaterea insomniei.

Poate fi benefica în cazul durerilor de stomac, diareei, febrei, afectiunilor dermatologice cauzate de paraziti, rahitismului, dar poate fi utilizata si pentru proprietatile sale antivirale.

Chenopodium anthelminticum (ceai mexican, ceaiul iezuitilor, lamâita) este originar din Mexic si America de Sud, dar s-a adaptat bine si în alte zone. Semintele si frunzele acestei plante sunt utilizate în primul rând ca anti-helmintice. Fiind un antihelmintic foarte eficient, lamâita este folosita pentru eliminarea ascarizilor (viermi cilindrici), mai ales la copii.

Dracila (Berberis vulgaris): coaja, radacina si fructele coapte sunt utilizate pentru proprietatile lor terapeutice. Medicina moderna atribuie efectele benefice ale acestei plante substantei active numita berberina, un alcaloid cu proprietati antiseptice.

Distruge bacteriile ce cauzeaza supuratii ale ranilor, agentul patogen al dizenteriei, holerei, giardia intestinala; distruge microorganismele ce provoaca infectii urinare si vaginale.

Fortifica sistemul imunitar, iar efectele sale antiinflamatoare au fost demonstrate chiar si în cazul inflamatiilor articulare.

Balsamodendron myrrha (Commyphora myrrha, smirna), în antichitate, smirna era foarte apreciata pentru calitatile sale tamaduitoare si pentru parfumul sau. Femeile din Egiptul Antic obisnuiau sa arda smirna pentru a îndeparta mustele din locuinte.

Smirna contine silimarina, o substanta care protejeaza ficatul de toxinele chimice si stimuleaza functiile hepatice. Smirna poate fi utilizata ca antibiotic si antiseptic, pentru înlaturarea respiratiei neplacute, combaterea diareei, îndepartarea acuzelor gastrice, împotriva maldigestiei; este benefica în ulcerele gastro-intestinale, diverse inflamatii, micoze si paraziteze.

Eugenia caryophyllata Thunb. Caryophyllus aromaticus (cuisoare). Principala substanta activa a uleiului de cuisoare este eugenolul (84-96%). Eugenolul relaxeaza musculatura neteda a tractului digestiv. Este un antioxidant puternic, deosebit de eficient împotriva parazitilor intestinali; are efecte antifungice si antimi-crobiene.

Pau d’Arco (Tabebuia impetiginosa) – de la arborele de Tabebuia se utilizeaza stratul intern al scoartei. Unul din componentii biologic-activi ai arborelui Pau d’Arco actioneaza benefic în infectiile virale si împotriva parazitilor de orice tip. Pau d’Arco contine calciu, fier, vitamina C si zinc.

Printre proprietatile sale benefice se numara urmatoarele: sustinerea functionarii optime a sistemului imunitar, antiinflamator, antibacterian, antifungic (în special împotriva Candidei albicans); antiparazitar (în special fata de Schisostoma Mansoni, care poate cauza deces). Este eficient în infectii cauzate de malarie, stafilococ auriu, bacilul subtilis, Escherichia coli, salmonella typhy si shigella dysenteriae.

Nuca neagra (Juglans nigra) este utilizata frecvent datorita proprietatilor sale antiseptice, astringente, antiparazitare si antifungice. Poate fi benefica în tratarea infectiilor si afectiunilor gastro-intestinale, precum si a diareei, deoarece favorizeaza vindecarea pielii si a mucoaselor.

Nuca neagra contine cantitati importante de iod organic, mangan, magneziu, seleniu, potasiu, fier, sodiu, fosfor, clor, vitaminele B, A si C, niacin, vitaminele B2, B6 si bioflavonoide. Conform dr. Albert Leang, expert în farmacologie, nuca neagra contine substanta numita juglona, eficienta împotriva bolilor parazitare.

Extractul de seminte de grepfrut (Citrus paradisi): efectele sale antivirale, antibacteriene, fungicide si antiparazitare sunt binecunoscute astazi. Studii clinice si de laborator au demonstrat ca acest extract este eficient împotriva a peste 800 de virusuri si bacterii, 100 de tipuri de fungi si, de asemenea, împotriva anumitor tipuri de paraziti.

Extractul din seminte de grepfrut contine, în primul rând, bioflavonoide, glicozide si vitamina C. Efectul antimicrobian, precum si imposibilitatea bacteriilor de a dezvolta o rezistenta fata de extractul din seminte de grepfrut, se datoreaza, probabil, flavonoidelor din compozitia acestuia.

Datorita gustului sau amarui, grepfrutul este un fortifiant al stomacului. Extractul din seminte de grepfrut se mai foloseste si în afectiunile fungice ale tegumentelor si vaginului, cauzate de Candida albicans, precum si pentru tratarea diferitelor procese inflamatorii ale gingiilor.

Usturoiul (Allium sativum) este un detoxifiant sanguin, antibiotic, antispastic, ale carui efecte stimulatoare sunt binecunoscute.

Astazi, se stie ca usturoiul inhiba eficient dezvoltarea bacteriilor, protejeaza ficatul de substantele medicamentoase si toxine, distruge parazitii, fungii si apara celulele împotriva actiunii nocive a radicalilor liberi; de asemenea, stimuleaza digestia, functia hepatica si biliara.

Quisqualis indica – Este o planta originara din India. Din frunzele acesteia se prepara un unguent împotriva infectiilor pielii cauzate de paraziti. Semintele coapte si prajite sunt folosite pentru combaterea diareei, febrei si rahitismului.

Extractul preparat din frunze amelioreaza durerile abdominale.

Chenopodium anthelminticum (lamâita) – planta originara din Mexic si America de Sud, este un antihelmintic foarte eficient, utilizat pentru eliminarea viermilor, mai ales la copii.

Berberis vulgaris (Dracila) – Are efect antiseptic. Distruge agentii patogeni ai dizenteriei, holerei, bacteriile care infecteaza plagile, precum si alte microorganisme care provoaca infectii vaginale si ale aparatului urinar. Fortifica sistemul imunitar, este eficient în artrite, precum si în blefarite si conjunctivite.

Iarba de smirna – Fortifica sistemul digestiv, protejeaza ficatul împotriva actiunii substantelor toxice si stimuleaza functionarea acestuia. Prin continutul bogat în potasiu, natriu, silicon, zinc si clor participa Ia eliminarea substantelor toxice din organism.

Uleiul de cuisoare – Substanta sa activa, numita eugenol, este un antioxidant puternic, care distruge parazitii intestinali, microbii, ciupercile. Fortifica sistemul imunitar si încarca organismul cu energie.

Tabebuia impetiginosa – Cercetarile au demonstrat eficienta acestei plante împotriva virusurilor si parazitilor. Poate fi de ajutor în tratarea artritelor si herpesului. Se bucura de o mare popularitate si datorita actiunii sale antifungice.

Juglans nigra – Substanta sa activa, juglona, este eficienta în lupta împotriva parazitilor. Colorantul din coaja acestei plante contine iod natural, care are efect antiseptic, distruge parazitii si viermii intestinali, în plus, si-a dovedit eficienta în afectiuni ale pielii, cum ar fi herpesul, furunculele, eczemele.

Semintele de grepfrut – Acest extract actioneaza eficient împotriva a 800 de tipuri de virusuri si bacterii, aproape 100 de ciuperci si numerosi alti germeni patogeni. Este un puternic dezinfectant. In plus, nu afecteaza mediul înconjurator. Si, incredibil, nu distruge bacteriile utile din intestine.

Usturoiul – Datorita continutului sau bogat în vitamine si minerale si a efectului sau benefic asupra sistemului imunitar, nu putea sa lipseasca din arsenalul de lupta împotriva parazitilor.

Toate aceste plante sunt continute de ParaProtex un produs natural de exceptie

Stiti cu cate microorganisme va “intalniti” zilnic?