Zaharul tos este toxic pentru organism.

Pentru a fi metabolizat, el este mai intai invertit in interiorul corpului, operatiune care necesita mult calciu, care se preia din oase, dinti, unghii, par.

Zaharul invertit este inofensiv pentru organism.

Zaharul invertit este un amestec fizic de glucoza si de fructoza (nu o combinaţie chimică realizată pe seama celor două monoglucide), provenind din zaharoză.

Pentru a intra în fluxul sanguin în urma procesului de absorbţie, zaharoza trebuie în prealabil să treacă printr-un proces de invertire.

Invertirea zaharozei din alimentele pătrunse în tubul digestiv, îndeosebi din zahărul rafinat, are loc cu participarea enzimei numite invertază.

Sub acţiunea invertazei intestinale, ozida se rupe în cele două componente ale sale (glucoza şi fructoza), care îndeplinesc funcţii metabolice, după traversarea pereţilor intestinului subţire.

Zaharoza dacă nu este invertită, când trece în fluxul sanguin, se dovedeşte a fi un compus inert, eliminându-se ca atare prin urină.

Invertirea endogenă a zahărului se desfăşoară cu consum de calciu, fenomen ce poate conduce în timp, la diverse dereglaje (decalcifieri, tulburări intestinale, tetanie, etc.). Mai mult, prin epuizarea invertazei, pot avea loc fenomene de intoleranta alimentara.

Se mai ştie că deficitul acestui ferment instalează stări de astenie. Din toate aceste motive, se consideră că este mai sănătos să se introducă în organism zahăr gata invertit.

Cum se prepara zaharul invertit?

Materiale necesare:

  • 1 kg. zahar tos;
  • 150 ml. apa (de la robinet sau plata);
  • o lingurita rasa de sare de lamaie;
  • un vas emailat (se interzice folosirea inox-ului sau a aluminiului).

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele intr-un vas smaltuit, se fierbe totul la foc iute si se amesteca putin cu o lingura de lemn (nu se foloseste nici un fel de metal).

Invertirea zaharului dureaza, in total, 10 minute.

Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca uleiul sau ca mierea; pe marginea vasului se aduna o spuma pamantie la culoare, care se strange cu lingura de lemn si se arunca.

In ultimele 2-3 minute de fierbere, trebuie sa fim atenti ca siropul din vas sa nu se inchida la culoare; pentru aceasta vom micsora intensitatea focului.

Cand este gata, zaharul nu mai colecteaza spuma si are consistenta unei smantani mai subtiri.

Se lasa la racit putin si cand este caldut inca, se toarna in borcane curate prin doua straturi de tifon.

Se foloseste in loc de zahar in ceai, cafea, lapte, prajituri, checuri, cozonac, cu conditia de a micsora cantitatea de lichid, eventual din albusuri (in cazul prajiturilor).

Zaharul invertit mod de preparare