Cura cu urzici ajuta intr-o paleti larga de afectiuni digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale.

Principalele efecte terapeutice in cura cu urzici:

 • antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (în curăţarea sângelui de toxine), tonice, antirahitice;
 • în afecţiunile digestive au efecte hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, aperitive, antihelmintice;
 • la nivelul aparatului respirator au proprietăţi expectorante, emoliente, antitusive, antiastmatice, antibronşitice, antiinflamatoare;
 • pentru sănătatea rinichilor au acţiuni diuretice;
 • în afecţiunile cardiovasculare cura cu urzici este activator al circulaţiei sângelui, vasoconstrictor şi fluidizant al sângelui;
 • în metabolismul general aceeaşi cură constituie un bun hipoglicemiant (antidiabetic), anticelulitic, imunostimulator.

Cura cu urzici in bolile digestive previne şi combate gastritele hiperacide cauzate de abuzul de tutun şi cafea, ulcerele gastrice şi duodenale, cancerul gastric, stimulează secreţiilor gastrice, pancreatice şi intestinale.

În dereglările de metabolism (diabet zaharat, obezitate) sunt recomandate cure de 3 săptămâni, repetate în cursul anului, folosind amestec de urzici, teci de fasole şi frunze de dud şi nuc.

Pentru revigorarea organismelor anemice, rahitice, convalescente, este recomandată o cură de 4 săptămâni cu infuzie din frunze de urzici, eventual în amestec cu mentă şi muşeţel (de 2-3 ori pe zi).

Exista doua soiuri: urzica mare, cea care este comercializata in general prin trustul Plafar, si urzica mica, cea care se foloseste in alimentatie primavara si serveste la “primenirea sangelui”, dupa expresia populara. Ambele soiuri au aceleasi intrebuintari in medicina traditionala, dar urzica mica este ceva mai activa si urzica pielea mai puternic decat cealalta.

Compozitie: urzica contine proteine formate dintr-un mare numar de aminoacizi esentiali, glucide, amine, steroli, clorofiline, hormoni vegetali, enzime, histamina, acid formic, vitaminele A, B1, B2, C si K, -caroten, taninuri, saruri minerale etc.

Utilizari:

 • Salate: urzicile foarte tinere se pot utiliza si sub forma de salata, asociate cu papadie sau laptuci, cu putin ulei si lamaie.
 • Suc de frunze proaspete: 2-3 linguri pe zi ca diuretic in boli de rinichi si vezica, in hemoroizi, hemoptizii, epistaxis. Extractele de urzica antreneaza in circulatie acidul uric din tesuturi si provoaca o eliminare renala abundenta a acestuia. Sucul de urzica poate fi adaugat la toate retetele de sucuri prescrise persoanelor anemice sau femeilor cu pierderi mari de sange menstrual.
 • Proprietati tonifiante asupra parului: dupa spalare se clateste capul cu suc proaspat sau cu decoct de urzici (5 linguri la 1 litru de apa).
 • Gargara cu suc proaspat in amigdalite, gingivite, afte bucale.

Consumul de urzica previne formarea tumorilor maligne, in special a cancerului gastric. Sunt indicate in gastritele cauzate de abuzul de tutun si cafea.

 • In diabetul zaharat se pot utiliza infuzia 5-10%, decoctul 3-10% sau, cel mai eficient, un amestec in parti egale de frunze de: urzici, nuc, dud, teci de fasole si frunze de afin (uscate), macinate in rasnita electrica si administrate 1 lingurita (5 g) de patru ori pe zi, sublingual (se sug 15 minute, apoi se inghit cu apa).
 • Seminte de urzica: in Evul Mediu, semintele de urzica au constituit un remediu apreciat in geriatrie, ca tonifiant si reintineritor. Macerand 7 zile 50 g seminte intr-un litru de vin rosu, se obtine un bun fitogeriatric si tonic general, administrat persoanelor in varsta cate o lingura inainte de mese.
 • Tonic metabolic si muscular, recomandat tinerilor si sportivilor: 3 parti frunze de urzica uscate si 7 parti afine-fructe (macinate), 1 lingura amestec la 2 cani cu apa rece, se macereaza 24 de ore si se ia 1/2 ceasca de 3 ori pe zi.
 • Lumbago, sciatica si afectiunile reumatismale se trateaza prin perierea cu urzici tinere a locurilor dureroase timp de 2-3 zile. Se obtine o senzatie placuta de incalzire locala. Pacientul nu are voie sa vina in contact cu apa rece si va prefera sa ramana in repaus, bine invelit.
Cura cu urzici