Dieta bazata pe calcularea continutului de calorii al alimentelor este eficienta daca stiti ce si cum sa mancati. O persoana consuma zilnic intre 2000 – 2500 de calorii, dar in timpul unor activitati sporadice grele, ratia alimentara poate sa creasca. Hidratii de carbon reprezinta 50 – 60% din valoarea globala a ratiei.

Acestia se gasesc in special in paine (50%), orez, macaroane, cartofi fierti (20%), legume colorate rosu sau galben (10 – 15%), legume colorate verde (5%), fructe (de la 20% cum sunt strugurii, perele), la 10 si chiar 5% in mere, visine, portocale, grapefruit.

Deosebit de bogate in hidrati de carbon (80 – 99%) sunt dulceturile, mierea, zaharul, unele prajituri.

Lipidele in alimentatia normocalorica reprezinta 25-30% din valoarea calorica a ratiei.

Obligatoriu o treime trebuie sa fie de natura vegetala (uleiuri), acestea avand un rol protector impotriva colesterolului din sange si a asterosclerozei.

Grasimile animale nu trebuie excluse total, deoarece ele nu sunt foarte importante in asimilarea unor vitamine ca vitamina A si vitamina E.

Proteinele reprezinta 13 – 16% din ratia zilnica alimentara, din care obligatoriu 50% trebuie sa fie de natura animala (lapte, carne, oua) deoarece numai acestea contin asa numitii aminoacizi esentiali care lipsesc sau nu sunt in proportii optime in proteinele de natura vegetala (ciuperci, fasole, orez).

In medie, necesarul zilnic de proteine se cifreaza la un gram pe kilocorp, respectiv o persoana are nevoie de 60-70 grame de proteine zilnic. Carnea si derivatele, cascavalul, branzeturile, contin circa 20% proteine, iar celelalte alimente in proportii mai reduse.

Alimentatia normocalorica presupune si un aport suficient de vitamine si saruri minerale pe care il aduce in mod normal un consum pe zi de circa 0,6 kilograme fructe diverse si 0,5 kilograme legume.

Cura de slabire necesita un plan care trebuie respectat:

  • putem ca la inceputul curei de slabire sa actionam numai pe factorul alimentar, dar treptat trebuie sa introducem si cel de-al doilea factor: cresterea efortului fizic. Se poate proceda si invers, important fiind a asocia cele doua metode.
  • din punct de vedere alimentar, cura de slabire se realizeaza prin asa numitul regim hipocaloric (cu mai putine calorii decat normal).
  • de regula, grupele alimentare in regimul de slabire sunt diferite ca proportii fata de regimul normocaloric:
    hidratii de carbon (glucidele) se reduc mult, deoarece se metabolizeaza rapid si au o putere calorica mare (1 gram glucide = 4 calorii). Painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, se consuma in cantitate mai mica, iar la zahar si produsele zaharoase se poate chiar renunta.

Totusi, o cantitate de 150 – 200 grame de hidrati de carbon este necesara pentru “arderea” celorlalte alimente in organism. Se vor prelua hidratii de carbon din legume si fructe;
lipidele (grasimile) se reduc pe cat posibil deoarece au cea mai mare putere calorica (1 gram = 9 calorii).

Se vor evita alimentele ca slanina, svaiterul, smantana, frisca, untul, untura, maioneza, alunele, nucile, arahidele, deoarece sunt cele mai bogate in lipide; proteinele se consuma in cantitate mai mare decat in alimentatia normocalorica (1 gram = 4 calorii).

Ele sunt indicate deoarece, pentru digestia si metabolizarea lor este necesar un surplus de energie fata de celelalte alimente, asa numita actiune “dinamica specifica”.

Carnea slaba de vaca, vitel, pasare, peste, ouale fierte, branza degresata, urda, se pot consuma ad-libitum (pe saturate) mai ales in cazul unei cure de scurta durata. Dintre vegetale, mai bogate in proteine sunt orezul, ciupercile, fasolea.

Cura de slabire vazuta altfel