Dieta care controleaza ingestia de sare este folosita atat in scopul reducerii tensiunii arteriale cat si pentru a evita aparitia edemelor datorate unor boli cardiovasculare si renale sau a ascitei in cazul unor boli hepatice. Acest tip de dieta poate de asemenea sa creasca actiunea unor medicamente.

PREZENTARE:2,0-2,5 grame sodiu (86-109)

Această valoare a sodiului este folosita ca si nivel scazut de sare, nivel scazut de sodiu, fara-sare, dar nu ca si prescriptie de dieta fara sare.

Alimentele cu continut bogat in sodiu sunt omise. 1-4 lingurite de sare pe zi sunt permise pentru prepararea alimentelor sau folosită în timpul mesei.

Pentru că sodiul este larg răspândit in alimente, numarul de mese pe zi si marimea portiilor trebuie să tină cont de aceasta.

Substituenţii de sare pot fi folosiţi cu acordul medicului. Condimentele si verdeţurile pot fi folosite fără restricţii. Citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente este importantă deoarece unele conţin clorură de sodiu. Sarea [light], care este o mixtură între clorură de potasiu si clorură de sodiu este de asemenea permisă limitat în dietele cu controlul ingestiei de sodiu.

În America aproximativ 75% din sodiul conţinut în mâncare este adăugat în timpul preparării alimentelor. Lista de mai jos vă va ajuta să interpretati continutul de sodiu de pe etichetele alimentelor:

Fara sodiu- 5 mg sau mai puţin pe o portie
Sodiu foarte scazut- 35 mg sau mai putin pe o portie
Sodiu scazut- 140 mg sau mai puţin pe o portie
Nivel de sodiu redus- 75% mai putin decât versiunea originala a produsului
Fără adaos de sare sau nesărat- nu este adăugată sare în procesul preparării hranei (dar aceasta nu va garanta că produsul de bază are continut scăzut de sare)

REZERVA DE APĂ:

Sodiul se află în apă în cantităti variabile. Pentru a afla continutul de sodiu în apa de băut trebuie apelat Departamentul Apă din oras. Agentii dedurizanti pot adăuga cantitati importante de sodiu în apă. Continutul de sodiu în apa dedurizată este între 7 si 220 miligrame. Compania care a instalat utilajul de dedurizare este în măsura să precizeze cât sodiu este în sistemul respectiv. Apa potabilă poate fi folosită pentru gătit si băut când apa contine mai mult de 120 mg sodiu/litru si dieta este sub 2,5 grame.

CANTITATEA RECOMANDATĂ:

Cantitatea medie de sodiu acceptată în dieta americana variază de la 4 la 5,8 grame/zi. The American Heart Association recomandă ca doza de sodiu să nu depăsească 3 grame/zi. The National Heart, Lung and Blood Institute recomandă o cantitate de maximum 3,3 grame de sodiu pentru un adult sănătos.

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA:

Tratamentul hipertensiunii arteriale nu se limitează doar la a lua medicamente si a controla consumul de sare. Stilul de viată si dieta joacă de asemenea un rol foarte important:

Interzicerea fumatului
Reducerea în greutate (dacă este cazul)
Reducerea consumului de alcool
Reducerea stresului
Practicarea sportului
Administrarea de potasiu şi calciu
Corecţia deficienţei de magneziu

Cu toate că tratamentul bolnavilor cu hipertensiune arterială s-a imbunatătit, nu toti pacientii pot beneficia sau tolera medicamentele antihipertensive. Schimbarea stilului de viată sau dieta adesea duc la scăderea necesarului de medicamente si deci la scăderea costului tratamentului si a efectelor adverse.

Aproximativ 10% din populatie are tensiune arterială care este afectată de consumul de sare. Încă continuă dezbaterile stiintifice cu privire la reducerea sau interzicerea consumului de sare pentru toată lumea. Sunt încă multe lucruri de învătat cu privire la felul în care sarea afectează tensiunea arterială. Nu există test simplu si ieftin care să demonstreze cine este sensibil la sare. Cei mai multi experti cred că este prudent să se limiteze consumul de sare. Este de asemenea important in special pentru multi americani vârstnici, negrii si cei deja afectati de hipertensiune.
LISTA CU ALIMENTE

Lapte si produse lactate (1-4 mese /zi)

Alimente permise: lapte, lapte degresat, cacao, iaurt, inghetată serbet, brânză (o dată pe zi) Substituirea pentru 100 ml lapte: 50 ml lapte evaporat, 50 ml lapte condensat, 1/3 cană cu lapte praf.

Alimente de evitat: lapte bătut

Carne si substituenţi de carne

Alimente permise: carne proaspătă sau congelată de vitel, vită, miel, porc, pui, curcan; orice carne de peste, congelată sau proaspătă; scoici; conserve de ton sau somon cu continut scăzut de sodiu; unt de arahide; ouă; fasole si mazăre uscată.

Alimente de evitat: orice fel de carne (vită, porc, miel, pui sau peste ) care este conservată, afumată sau sărată cum ar fi: sunca, carnea afumată, cîrnati, hot-dogs, sardine, carne în conservă, pesti in conservă, oua conservate.

Pâine si produse din cereale

Alimente permise: pâine albă din făina sau secară; briose englezesti; cereale preparate fără sare; cereale uscate, fără sare; baghetă fără sare; biscuiti, cornuri, briose, clătite, toate coapte fără adaos de sare; orez, tăitei, spagheti, macaroane si alte paste făinoase; păine de casă.

Alimente de evitat: păine si cornuri cu sare; cereale uscate sărate; biscuiti, clătite, briose, toate cu adaos de sare.

Legume (de 3 sau mai multe ori/zi)

Alimente permise: legume proaspete, congelate sau conservate, cu continut scăzut de sodiu; suc de legume cu continut scăzut de sodiu; cartofi albi sau cartofi dulci; legume uscate; chips-uri fără sare.

Alimente de evitat: conserve de legume obisnuite, chips-uri, legume conservate cu sare.
Fructe (de 3 sau 4 ori /zi)

Alimente permise: toate fructele sau sucurile de fructe.

Alimente de evitat: niciunul cu exceptia prunelor sărate.

Deserturi/dulciuri

Alimente permise: orice fel de dulciuri ca: zahăr, miere, jeleuri, gem, sirop, marmeladă, bomboane; a se limita consumul de prăjituri sau plăcintă la o portie /zi.

Alimente de evitat: nici unul.

Băuturi

Alimente permise: cafea; ceai; băuturi alcoolice usoare (cu acordul medicului).

Diverse

Alimente permise: limitarea adaosului de sare la o lingurită de sare /zi, la masă sau pregătirea alimentelor; limitarea la 3 lingurite de unt sau margarină sărate/zi; margarină sau unt fără sare; consumul de ulei vegetal sau maioneză; sosuri de salată fără sare; substituienti de sare, cu acordul medicului; piper, verdeţuri si condimente; arome; otet, lămâie sau zeamă de lămâie; mustar, ketchup murături si sos chilli cu continut scăzut de sare; supe fără sare; snacks-uri nesărate. Alune, seminţe, popcorn.

Alimente de evitat: adaosul de sare a mai mult de 2 lingurite de sare/zi; sare [light], sare de usturoi, sare de ceapă, sare de mare, sare de piatră; arome conţinând sodiu; monosodium glutamat; ketchup simplu; murături, hrean, măsline, sos chilli; sosuri combinate; sos de grătar.

Dieta cu control asupra ingestiei de sare 2,0-2,5 grame