Tendinta de a manca mai mult este fireasca in timpul iernii ca urmare a temperaturilor scazute.

Este chiar recomandat ca aportul de calorii sa fie cu circa 10% mai mare, pentru ca acestea se vor arde in cursul proceselor intense de termoreglare, arderea caloriilor suplimentare fiind sursa de energie prin care se mentine o temperatura constanta in organism.

Vitamina C este fundamental necesara in perioada rece. Previne virozele si creste imunitatea organismului. Iarna mai este vital si un aport crescut de fier, zinc si magneziu.

Zincul este un mineral necesar mai mult ca niciodata iarna. Acesta contribuie fundamental la stimularea imunitatii. Consuma carne, fructe de mare si legume verzi. Toate aduc un aport crescut de zinc.

Hidratatea eficienta nu este o necesitate cel putin la fel de mult ca si vara, o hidratare buna a organismului este secretul care te tine in forma.

Aerul rece si uscat contribuie la pierderea de apa din organism, iar un aport corespunzator de lichide este vital.

Un organism bine hidratat este capabil sa faca fata cu succes oricarei infectii. Regula celor doi litri de lichide pe zi (inclusiv ceaiuri, supe si sucuri naturale) este obligatorie iarna.

Un plan alimentar eficient este absolut necesar. Consuma de doua ori pe saptamana peste gras, care aduce o adevarata infuzie de vitamina D. Iarna, organismul sintetizeaza foarte greu vitamina D, astfel ca aportul din exterior este obligatoriu. In plus, vitamina D este foarte eficienta in prevenirea virozelor si gripelor specifice sezonului.

Trei nuci pe zi sunt suficiente pentru necesarul de magneziu si acizi grasi esentiali. Alunele sunt o alta varianta, dar nu mai mult de 20 de grame zilnic, ca sa nu cazi in extrema excesului de calorii. Nucile, alunele, migdalele sunt un excelent suport pentru piele si par, deosebit de afectate de vremea rece.

Bauturile calde sunt ideale iarna. Te incalzesc, produc vasodilatatie la nivelul mucoaselor, ceea ce reprezinta cea mai buna arma impotriva gripelor si virozelor. Ceaiuri, ciocolata calda, lapte cald si supele sunt obligatorii in dieta de iarna. In plus, bauturile calde cresc tonusul psihic si binedispun.

Dieta de iarna