Dieta ketogenica presupune consumul de alimente bogate în proteine şi reducerea aportului de carbohidraţi (dulciuri, cereale, fructe şi legume). Scopul este de a folosi depozitele de grăsime ca sursă principală de energie a organismului, în locul glucozei.

Mecanismul in dieta ketogenica este destul de simplu. Se obligă organismul să consume un alt combustibil decât glucoza.

În mod normal, noi consumăm glucoza provenită din pâine, cartofi, orez, paste făinoase, mămăligă, fructe şi din legume.

În situaţia în care mâncăm doar carne, brânză şi lactate în general, ouă şi grăsimi, atunci organismul este forţat să apeleze la alte surse de energie. Şi foloseşte grăsimile.

Această folosire a grăsimilor în loc de zahăr converteşte metabolismul într-o anumită stare în care apare şi o saţietate mai puternică, şi o pierdere mare de kilograme (n. r. – cetoză).

Iniţial, cel puţin trei-patru kilograme se pierd în prima săptămână prin deshidratare. Aceste prime patru kilograme pot motiva de multe ori persoanele care ţin dieta ketogenica, convingându-le că dieta este bună şi să meargă mai departe cu acest regim.

Astfel, ele împing acest dezechilibru pe o perioadă chiar de două-trei luni. Din păcate, foarte mulţi oameni nu pot urma un regim de acest tip pe perioade mari de timp, iar reintroducerea componentelor excluse iniţial, dar care sunt fireşti în alimentaţie, cum sunt pâinea, cerelalele şi aşa mai departe, se soldează cu multe kilograme depuse rapid.

Dieta ketogenica, un posibil tratament contra cancerului
Celulele normale ale corpului dispun de flexibilitate metabolică. Ele pot să se adapteze unui nou izvor de energie, în lipsa glucozei. În schimb, celulele canceroase nu dispun de această funcţie.

Tratamentul este non-toxic pentru celulele corpului care se pot adapta cu uşurinţă în lipsa glucozei, însă ridică adevărate probleme pentru celulele canceroase, „înfometate“ din cauza nealimentării. „Cinci pacienţi au reuşit, timp de trei luni, să aibă o alimentaţie lipsită de carbohidraţi, iar rezultatele obţinute au fost pozitive.

Pacienţii au rămas în viaţă şi starea lor fizică s-a îmbunătăţit. Cât despre tumori, acestea au încetat să mai crească iar, la unii dintre pacienţi, ele chiar au scăzut“, arată un studiu citat de publicaţia „Times Magazine“.

Potrivit unui alt studiu, aproximativ 70% din copiii care se confruntă cu epilepsia pot evita convulsiile apelând la acest regim. În plus, dietei ketogenica îi sunt atribuite şi efectele pozitive care influenţază comportamentul persoanelor care sunt afectate de maladie. În general, medicii recomandă acest tip de regim copiilor cu sindromul Lennox-Gastaut, în timp ce adulţii sunt sfătuiţi să se ferească de el.

De ce functioneaza dieta ketogenica? Corpul are nevoie de energie, si de regula si-o ia din carbohidrati (dulciuri, paine, orez, cartofi). Dar daca nu-i mai dam carbohidrati, atunci pentru a produce energie incepe sa arda grasimile.

Deci la scurt timp de la tinerea acestei diete, va scadea si apetitul tau, lucru ce va ajuta evident la pierderea kilogramelor. Acest lucru nu se intampla daca ai o alimentatie bogata in carbohidrati, dimpotriva, cu cat mananci mai multi, cu atat iti creste apetitul.

Dieta ketogenica, săracă în carbohidraţi şi bogată în grăsimi sănătoase, ajută la slăbit. În plus, iubitorii de dulciuri care vor să piardă în greutate cu această dietă se pot bucura de o serie de delicii culinare.

Pacienţii care suferă zilnic de palpitaţii şi se tratează prin dieta ketogenica pot răsufla uşuraţi. Nu numai că această dietă dă rezultate, dar nici nu are efecte secundare pe termen lung, afirmă oamenii de ştiinţă americani.

Dieta ketogenica