Studii recente au demonstrat ca anumiti coloranti din produsele alimentare (in special, cei de culoare rosie) provoaca hiperaciditate la copii si zaharul alb, rafinat, poate cauza insensibilitate emotionala.

Eficacitatea functionarii creierului este direct legata de ceea ce intra in corp prin alimentatie.

Sosurile foarte picante, usturoiul, ceapa, sarea, cafeaua, ceaiul negru si foarte concentrat, carnea sunt alimente care tulbura mintea umana si fac foarte dificil procesul interior de control al gandurilor.

Exista alte alimente si substante care amortesc gandirea si o cufunda intr-o stare de somnolenta, impiedicand concentrarea mintii.

Exemplu de substante nocive: produse semi-gatite, grele si uleioase, si, evident, alcoolul.

Marijuana sau tigarile simple chiar, desi nu sunt alimente, intra in aceasta categorie a substantelor nocive.
Din pacate, o parte insemnata din articolele mentionate mai sus se afla pe lista de preferinte si gusturi rafinate a majoritatii populatiei.

Acum cateva zeci de ani, vegetarianismul era, intr-un anume sens, o practica marginala si ciudata. Era privita cu o anumita curiozitate iar vegetarienii ii intrigau pe gurmanzi.

Astazi, situatia s-a schimbat. Chiar si in cele mai mici orasele, in provincii, se gasesc magazine cu produse dietetice si restaurante vegetariene.

Exista o convingere comuna in continua crestere ca sanatatea noastra este afectata de ceea ce mancam zilnic.

Aproape toate bolile pot fi vindecate prin schimbarea dietei sau chiar printr-o scurta perioada de post, fara nici un fel de medicatie. Si acest fapt se refera nu numai la dezordinile de ordin fizic, ci si la cele mentale.

Este de o importanta covarsitoare ca femeile gravide sa ia cunostinta de faptul ca, adesea, se ivesc probleme pe timpul sarcinii pentru ca nu au luat seama la efectele dietei asupra fatului in plina dezvoltare aflat in uterul lor.

Contrar a ceea ce se gandeste in mod comun, nu vegetarienii sunt cei care nu ingurgiteaza suficiente proteine, ci cei care sunt carnivori ingereaza proteine in exces.

Proteina animala contine o concentratie marita de acid uric, care este un compus al nitrogenului, ceva asemanator cu amonicul. Nu este solubil in apa si ficatul nu se poate dispersa de el.

In acest fel, desi se elimina o mica portie, majoritatea partii de acid uric se depoziteaza in articulatii. Rezultatul acestei acumulari este cunoscut ca artrita.

In special colesterolul, care tot atat de putin poate fi eliminat de corpul uman si care formeaza adevarate depozite de grasimi in artere, ingrosand peretii acestora, pana intr-atat incat circulatia sangelui poate fi blocata.

Unii gandesc ca problema colesterolului se solutioneaza daca inlocuim untul cu margarina. Principalul producator de colesterol, totusi nu il constituie untul consumat ocazional care insoteste fiecare mic dejun, ci sutele de kilograme de carne consumate anual de om.

Bolile de inima, arteroscleroza si artritele sunt boli comune, dar cea mai mare teama este inspirata de cancer. S-au descoperit multe substante care provoaca cancerul la animale. S-a aratat ca acumularea de substante de acest gen pe parcursul anilor poate intr-adevar sa il provoace.

Care sunt substantele nocive?
Animalelor, in crescatorii, li se administreaza sub forma de injectii numeroase produse chimice; acest lucru cu scopul de a le face sa creasca mai repede in greutate si astfel pentru a obtine venituri mai mari.

Cand animalul ajunge la macelarie, carnea lui contine deja, printre alte produse chimice, nitrati, coloranti, hormoni artificiali, si, inclusiv, arsenic. Aceste substante, impreuna cu alti aditivi consumati de membri unei societati industrializate, se aduna in corp si se acumuleaza in tesuturi.

Cancerul incepe cand celulele reactioneaza in fata cantitatii excesive de toxine, reproducadu-se intr-un ritm necontrolat. Dar dincolo de ororile provocate de industria prepararii carnii, exista alte motive de interes fizic si spiritual care ne indeamna sa nu consumam carnea.

Unul din aceste motive este de ordin strict economic: este de 4 ori mai mare cantitatea de cereale pe care o folosim la cresterea unor animale decat cea pe care ar consuma-o zilnic omul. Aceasta problema ne conduce la o problema de etica sociala si se refera la repartitia judicioasa a rezervelor noastre de alimentatie si pentru cei mai saraci decat noi.

Este demn de tinut minte ca sistemul digestiv al omului nu este cel al unui carnivor. Dintii lui sunt adecvati ruperii si faramitarii de vegetale si nu pentru hartanirea bucatilor de carne; tocmai de aceea, omul prepara, gateste, sau fierbe carnea. Din punct de vedere al proportiilor, ficatul uman este mai mic decat cel al animalelor carnivore si nu e capabil sa filtreze veninurile continute in carnea animala.

La fel, intestinul care este scurt la animalele carnivore, este mai lung la om, ca la toate animalele vegetariene. Sa nu ne indoim de adevarul “Suntem ceea ce mancam”. Cu cat mai pura este o dieta cu atat mai usor se va putea controla mentalul.

Swami Vishnu Devanda

Dieta pasnica