Regimul disociat este acelea in care se poate manca orice sau aproape orice dar nu in acelasi moment. Este recomandabil de a nu se consuma impreuna anumite alimente, prin acest lucru urmarindu-se aparitia rapida a senzatiei de satietate prin consumarea exclusiva a unui singur produs.

Un regim disociat presupune disicierea proteinelor de glucide.

Metoda, conceputa in principal pentru vindecarea anumitor afectiuni, este recomandata si persoanelor in cautarea unei metode de slabire sanatoase.

Regimul disociat faciliteaza digestia, stimuleaza metabolismul, confera energie si alunga senzatia de foame.

Doctorul William Haward Hay, inventatorul, a elaborat acest regim disociat in anul 1911, pe premisa ca exista o cauza principala pentru problemele de sanatate: chimicalele daunatoare din organism.

Aciditatea, de exemplu, se formeaza in urma acumularii de acid gastric in cantitati mai mari decat poate corpul elimina. Astfel, rezerva de vitala de alcaline scade, ceea ce duce la acumularea toxinelor.

Pentru a facilita o buna digestie, doctorul Hay a clasificat alimentele in trei grupe:

  • Fructele si legumele ajuta la formarea alcalinelor. Chiar si fructele acide cum sunt lamaile elibereaza in organism saruri alcaline;
  • Proteinele (carnea, vanatul, pestele, ouale si branza) produc aciditate;
  • Carbohidratii saturati sau glucidele (cereale, paine si orice alimente care contin faina sau zaharuri) sunt responsabili de producerea aciditatii.

Teoria Doctorului Hay era ca, desi atat proteinele, cat si glucidele produc aciditate, digestia se produce in conditii diferite si nu trebuie niciodata consumate la aceeasi masa.

Exista mai multe metode de a tine un regim disociat.

Prima metoda de regim disociat are ca si obiectiv aparitia rapida a senzatiei de satietate prin consumarea exclusiva a unui singur tip de aliment in fiecare zi a saptamanii.
= luni – peste
= marti – legume
= miercuri – lactate
= joi – fructe
= vineri – oua
= sambata – carne etc.

Echilibrul alimentar se realizeaza in cele 7 zile ale saptamanii. Regimul se tine prin cura de o saptamana in fiecare luna sau 3 saptamini o data.

Dezavantaj: aceasta cura de slabire este adeseori sinonima cu oboseala si tulburari digestive si psihologice, exista si riscul unor carente alimentare. Castigarea in greutate dupa acest regim este frecventa.

A doua metoda de regim disociat are ca si principiu clasificarea alimentelor pe anumite grupe, fiind interzisa combinarea acestora la aceeasi masa.

De exemplu fructele se grupeaza in fructe acide (citrice, mere, capsuni, fragi, piersici) si fructe din categoria pepenului in care intra atat pepenele rosu, galben cat si bananele.

La o masa sunt interzise urmatoarele combinatii: fructe acide – amidon (paste fainoase, paine, cartofi) fructe acide – proteine (carne, branza, oua), zaharuri (toate dulciurile si sucurile care contin zahar) – amidon, grasimi (ulei, untura, carne grasa) – proteine, zaharuri – proteine.

Laptele trebuie intotodeuna luat separat, fructele de asemenea. Anumite mese pot fi de asemenea doar proteice (adica sa contina carne slaba, oua, proteine de origine vegetala cum ar fi ciuperci, soia), altele sa contina numai fructe si legume sau alte mese sa contina doar alimente bogate in amidon.

Dezavantaje: si aceasta metoda poate antrena carente alimentare.

A treia metoda de regim disociat: in acest tip de regim disociat sunt permise doar glucide “ lente” bogate in fibre vegetale. Din aceasta categorie fac parte legumele care contin glucide simple. Sunt interzise alimentele care contin glucide complexe cum ar fi cartofii, orezul.

Glucidele si lipidele nu trebuie asociate sub nici o forma, dar nici proteinele cu glucidele, iar fructele se vor consuma doar in afara meselor principale. De exemplu, se poate manca branza dar fara paine, sau carne dar fara cartofii care o acompaniaza uneori.

Dezavantaje: nu exista pericolul de carente alimentare deoarece este permis aproape orice aliment. Tinut timp indelungat, acest regim poate antrena la un moment dat o anume oboseala. O reintoarcere la obiceiurile alimenare clasice poate duce uneori si la un castig in greutate.

Regimul disociat