Bolile gastrice si ulceroase sunt afectiuni cu o frecventa foarte ridicata pe plan mondial.

Datele statistice arata ca peste varsta de 30 de ani sunt afectate circa 20 % din persoane iar la varsta de peste 60 de ani procentul bolnavilor ajunge la 66%.

Stomacul reprezinta un organ digestiv important care isi asumă responsabilitatea de digerare a mancarurilor si asigurare a nutritiei.

De obicei, afectiunea gastrica include gastrita acuta, gastrita cronica, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, polipii gastrici, litiaza gastrica.

In deosebi, cei care lucreaza la birou, datorita dietei neregulate, inregistreaza foarte des gastrita acuta si cronica, precum si ulceratia gastrica.

Gastrita este primul semnal dureros al unei dereglari aparute in aparatul digestiv. Se manifesta prin inflamarea mucoasei gastrice, cu evolutie acuta sau cronica, adesea asociata cu inflamatia duodenului dand gastro-duodenita.

Gastrita acuta este de scurta durata dar de mare intensitate dureroasa, fiind declansata de agenti externi cu efecte corozive cum ar fi: alcoolurile tari, unele medicamente (aspirine, sulfamide, cortizon, fenilbutazona, corticosteroli, antinevralgice, antibiotice), inghitirea voita sau accidentala a unor substante toxice (soda caustica, salicilati, barbiturice, pesticide, mercur, acid sulfuric etc), toxiinfectii alimentare, exces alimentar si consum de alimente puternic condimentate, prea reci sau prea fierbinti.

Gastrita cronica este de lunga durata, fiind provocata de factori iritanti cum sunt tutunul, alcooluri tari consumate timp indelungat, alimentatia la ore neregulate. La acestea se adauga focarele interne de infectie ca sinuzita, amigdalita, abcesele dentare si bronsita.

Gastritele hiperacide se trateaza cu plante care contin principii active slab alcaline, antiinflamatoare si cicatrizante, administrate neindulcite sub forma de infuzii sau decocturi din flori de salcam, musetel si galbenele, herba de coada-calului, papadie, patlagina si radacini de tataneasa, obligeana si lemn-dulce.

Dimineata si seara este indicat sa se ia cate o lingura de ulei de sunatoare.

Gastritele toxialimentare se trateaza cu ceaiuri de musetel, menta, roinita si coada-racului, indulcite cu miere de albine.

La acestea se adauga o cura cu otet de mere, diluat in apa (2 lingurite la 200 ml) din care se bea cate o lingura la intervale de 5 minute pana la incetarea durerilor.

Gastritele alcoolicilor sunt remediate cu decocturi din frunze de roinita, seminte de fenicul si radacini de lemn-dulce, cate 3 cani de ceai cald pe zi.

Bolile ulceroase sunt dereglari ale mucoasei stomacului, cu evolutii agravante prin erodarea straturilor profunde, pana la formarea unei rani deschise (nisa).

Statisticile arata ca aprox. 10-12 % din populatia Romaniei sufera de ulcere cu intensitati variate, localizate fie la nivelul curburii interioare a stomacului (ulcer gastric) fie la nivelul bulbului duodenal (ulcer duodenal).

Pe grupe de varsta, ulcerul gastric apare mai frecvent la 40-45 ani iar ulcerul duodenal apare intre 35-40 ani.

Riscul imbolnavirii creste de 2-3 ori la persoane din familii cu ascendenti bolnavi de ulcer, ceea ce dovedeste a fi o componenta genetica care se mosteneste, mai mult la persoane cu grupa sanguina O.

Ulcerul gastric este o boala foarte frecventa, afectand circa 300 milioane din populatia globului, de 4 ori mai mult la barbati decat la femei.

Cauzele declansarii ulcerului gastric se gasesc, in primul rand, intr-o veche gastrita acida, netratata corespunzator, in agresiunea excesului de acid clorhidric, in vascularizarea locala insuficienta, consumul de alimente acide, carne insuficient prelucrata termic, mese luate la ore neregulate si nerespectarea unor reguli stricte de igiena (spalatul pe maini inainte de mese).

Alti factori favorizanti sunt: alcoolurile tari si fumatul excesiv, stresul nervos, tulburari afective si suprasolicitari intelectuale, alimente bogate in grasimi si puternic condimentate, mancatul in graba fara mestecare completa, surse poluate de apa, consumul in exces a unor medicamente de sinteza chimica (cortizon, aspirina, paracetamol, fenilbutazona) si mai ales a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidice (ibuprofen, diclofenac, indometacin) care maresc riscul arsurilor si al sangerarii gastrice.

Ulcerul duodenal este mai frecvent la barbati si se localizeaza in bulbul duodenal, putin la dreapta liniei mediane.

Durerile apar la 2-4 ore dupa mese, uneori noaptea si se continua prin greturi si varsaturi. Dupa patrunderea in profunzimea tesuturilor se pot produce hemoragii ulceroase, steatoza pilorica si duodenala.

Ulcerul peptic este o forma bacteriana cauzata de microbul Helicobacter pylori care declanseaza peste 80 % din ulcerele gastrice si peste 95 % din ulcerele duodenale.

Microbul adera pe fata interna a stomacului si produce unele substante care distrug mucoasa si celulele epiteliului, evoluand spre ulceratii cu dureri si hemoragii digestive.

Cancerul gastric este cea mai grava forma de evolutie a ulcerului gastric, din fericire cu o frecventa rara.

Apare mai des in Japonia si in tarile nordice. In tara noastra aceasta afectiune este mai raspandita in judetele Harghita, Mures, Timis, Arad si Brasov, in deosebi la persoanele din grupa sanguina A, la cele cu polipi gastrici sau cu operatii anterioare de ulcer.

Boala este cauzata de consumul unor alimente conservate cu ajutorul unor chimicale acide.

Afectiunile gastrice si ulceroase