Aflatoxina este o substanta cancerigena produsa de niste ciuperci microscopice care infecteaza alimentele atunci când acestea sunt depozitate in conditii neigienice.

Cel mai des aflatoxina este intalnită in cafea, arahide, porumb, alune şi condimente.

Cel mai important este că, odată alimentele infectate, nu mai poată fi distrusă nici măcar prin fierbere, iar organismul uman este incapabil să elimine această substanta toxica.

Aflatoxinele, sunt micotoxine produse de ciuperci din genul Aspergillus (mucegaiuri), în special de Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus.

Aflatoxinele principale: B1 (cea mai toxică), G1, M, sunt prezente în substraturile colonizate de micromiceta Aspergillus , dar ele sunt, de asemenea, excretate în laptele animalelor expuse, sub formă de compuși hidroxilați M1 sau M2 care au o toxicitate mai mică.

Aspergillus flavus se dezvoltă pe furajele din arahide.

AlfatoxinaAflatoxinele sunt termostabile. Ele prezintă o activitate toxică, mutagenă, teratogenă și cancerigenă. Aflatoxina B1 este un toxic hepatic și precarcinogen, care inhibă sinteza de ARN mesager și induce formarea de tumori primitive ale ficatului (carcinom hepatocelular).

În mai multe țări subdezvoltate, cum sunt Taiwan, India, Kenya aflatoxinele pot provoca îmbolnăviri acute la oameni (aflatoxicoze) care se manifestă prin dureri abdominale, vomă, edem pulmonar, convulsii, comă și uneori chiar moartea prin edem cerebral; apar leziuni la nivelul ficatului, rinichilor și inimii.

Aflatoxina M1 a existat dintotdeauna in lapte si nu este periculoasa atata vreme cat nu depaseste limita admisa. Ce se intampla cand se incalca limitele, de unde provine ea si ce efecte are asupra organismului?

Ce este aflatoxina si cat este de periculoasa?

Este o toxina produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus.

Aceasta se dezvolta in semintele oleaginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate), arahide, cereale si produse de origine animala (branzeturi fermentate, preparate de carne, etc.).

Formarea mucegaiului in furaje (aflatoxina B) este favorizata de medii cu umiditate si temperatura ridicate si lipsa ventilatiei.

Laptele, branzeturile, ouale si carnea pot contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale si pasari a acestor furaje contaminate.

De asemenea, trebuie sa stim ca dupa ce un animal a consumat furaje contaminate cu aflatoxina B si pana la formarea aflatoxinei M1 in lapte, aflatoxina B sufera un proces de diluare si ajunge pana la 25% din toxicitate.

Prin urmare, aceasta toxina ar fi periculoasa pentru organismul uman doar daca s-ar gasi in lapte in doze foarte mari, lucru care ar fi letal si pentru animal.

In Romania si in Europa, limita maxima admisa de aflatoxina este de 0,05 parti/milion/litru, comparativ cu limita maxima pe care o au Statele Unite ale Americii, de 0,5 parti/milion/litru, a declarat vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.

Aflatoxina devine periculoasa pentru organism atunci cand se ingereaza o cantitate de 100 de ori mai mare decat limitele admise, explica Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, la sedinta Consiliului stiintific care a avut loc la sediul ASNVSA.

“Se banuieste ca, in urma ingestiei unei cantitati de aflatoxina de 100 de ori mai mari decat limitele admise – de vreo 100 de litri de lapte pe zi – bauta de o singura persoana timp de 20 de ani, ar exista sanse ca acea persoana sa se imbolnaveasca.

Daca beti 10 pahare de aflatoxina pe zi, sansele de a va imbolnavi sunt zero. Aflatoxina a fost descoperita in 1965, deci pana in 1965… In Romania si in Europa au inceput sa se faca analize destul de recent.

Cantitatea admisa in America este de 10 ori mai mare decat cea din Europa si nu am auzit niciun american sa moara de cancer de la aflatoxina. Este doar o supra-protectie europeana”, a precizat Sorin Minea, citat de Money.ro.

Alte pareri total opuse despre efectele aflatoxinei

Cel mai complet studiu de nutritie, numit “Studiul China”, realizat de medicul T. Colin Campbell (un cercetator stiintific de reputatie internationala, profesor la catedra de biochimie si nutritie a Universitatii din Virginia) scoate la iveala faptul ca aflatoxina este cancerigena, dupa cum reiese in urma experimentelor efectuate pe cobai soareci.

De asemenea, acelasi medic a demonstrat ca dezvoltarea cancerului este influentata de cantitatea de produse de origine animala pe care le consumam.

Aflatoxina ce este si de unde provine?