Valeriana si musetelul sunt doua plante folosite in medicina naturista pentru rolul lor calmant. Ele au rolul de a calma spasmele musculare si sunt cele mai bune sedative.

Care este planta care ti se potriveste insa? Care este mai sigura, nu are afecte adverse si trateaza eficient starile tale de nervi?

Musetelul s-a folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea oricaror afectiuni. Dureri de stomac, plagi deschise, stari nervoase, ulcer, toate si-au gasit remediul naturist in cana zilnica, inainte de culcare, de ceai de musetel.

Este una dintre cele mai folosite plante de catre mamici, pentru igienizarea interna si externa a bebelusilor. In domeniul cosmetic, musetelul intra in componenta numeroaselor creme de fata, corp sau unghii ori mastilor de par.

Prin continutul sau de ulei volatil, vitamina C, B1 si minerale, musetelul poate rivaliza cu orice planta prin eficienta sa asupra organismului.

Pentru indepartarea starilor tensionate, specialistii in medicina naturista recomanda ceaiul de musetel seara, inainte de culcare, cu putina lamaie proaspata.

Infuzia cu aburii ceaiului de musetel va regla respiratia, ritmul cardiac va fi normalizat si tu te vei putea odihni pana dimineata. Folosit sub forma uleiurilor esentiale, in baie, musetelul isi face rapid efectul.

In baia obisnuita, cu apa la o temperatura suportabila, adauga cateva picaturi de ulei esential. Mirosul placut si efectul sedativ al musetelului te vor detensiona pe loc si toate probleme tale vor disparea pentru cateva minute, pana cand vei adormi.

Musetelul este recunoscut pentru numeroasele sale intrebuintari. El poate fi folosit cu succes pentru tratarea starilor de anxietate, dar efectele vor fi sesizate dupa cel putin o saptamana de tratament.

Avantajul in folosirea musetelului este ca planta este benefica intregii familii, de la copil si pana la bunic.

Valeriana

O gasim in regiunile racoroase ale Europei si Asiei, iar principiul sau activ este asigurat de catre uleiul volatil continut de radacina.

Ca tratament in eliminarea starilor nervoase, valeriana se poate folosi atat ca infuzie, cat si ca pudra sau tinctura.

Are aceeasi actiune precum musetelul, diferenta este ca valeriana este mult mai concentrata si poate fi folosita numai de catre adulti.

Dozele in tratamentele naturiste cu valeriana sunt foarte reduse, pentru ca uleiul volatil al plantei este foarte concentrat si o folosire necorespunzatoare poate avea efecte nedorite.

Astfel, specialistii nu recomanda tratamentul cu valeriana, pentru indepartarea starilor nervoase, mai mare de patru saptamani. Daca observi ca ai migrene si palpitatii suparatoare in perioada tratamentului, intrerupe consumul si consulta medicul specialist.

Efectul sau puternic insa este unul sedativ si nu hipnotic, tocmai de aceea nu intervine in diminuarea atentiei sau a concentrarii. Este recomandata studentilor, in perioada examenelor.

Sub forma de infuzie, valeriana este eficienta daca se foloseste o data pe zi, iar daca folosesti tinctura, o lingura dimineata este suficienta pentru un efect indelungat.

Daca vrei sa folosesti un remediu naturist pentru calmarea starilor tale nervoase, poti alege intre musetel si valeriana. Cel mai bun criteriu pentru alegerea facuta ramane sensibilitatea organismului pentru aceste plante.

Valeriana are un efect mai puternic decat musetelul, tocmai de aceea necesita o atentie sporita in ceea ce priveste regularitatea si doza utilizata.

Esti nervos? Foloseste valeriana sau musetel