Saruri biliare reprezinta saruri de sodiu si potasiu al acizilor biliare prezenti in bila. Au rolul de a scadea tensiunea superficiala a continutului duodenal favorizand astfel emulsionarea grasimilor.

Sarurile biliare sunt componente importante ale bilei, luand nastere la nivelul ficatului prin combinarea acizilor biliari cu doi aminoacizi (glicocolul, taurina) si cu sodiul.

Din punct de vedere chimic sunt deci glicocolati si taurocolati de sodiu, productia lor zilnica fiind de circa 10 g, in functie de cantitatea de carne si de unt din alimentatie.

Ele sunt foarte importante pentru digestie, deoarece stimuleaza secretia biliara, emulsioneaza grasimile alimentare care nu pot fi trecute in sange decat daca sunt combinate cu aceste saruri biliare.

De asemenea, ajuta la absorbtia vitaminelor A, D, E, a fierului si a calciului si usureaza sinteza glicogenului in ficat.

Sunt puse in evidenta prin scoaterea bilei din duoden cu ajutorul unei sonde de cauciuc (tubajul duodenal), centrifugarea ei si examinarea sedimentului la microscop.

In anumite boli, sarurile biliare pot precipita in interiorul veziculei biliare, impreuna cu calciu sau cu alte substante, formand calculi biliari (pietre).

In aceste cazuri sunt gasiti si calculi extrem de mici in sedimentul biliar (microcalcul), ceea ce denota tendinta de precipitare a sarurilor din bila.

Saruri biliare