Pentru a ne mentine curatenia si echilibrul organismului este necesar sa avem cunostinta despre tipurile de bai existente.

Pe langa baile reci sau calde mai exista cîteva tipuri, cum ar fi baia la cap, la ochi, bai reci ale mîinilor, bai alternative si nu în ultimul rînd tratamentul cu aburi.

Acest tratament trebuie efectuat cu mare atentie, cu masura, deoarece se poate întîmpla ca dintr-un om sanatos sa devenim unul cu probleme.

Sa nu abuzam de baile de aburi

O regula de aur a bailor de abur este aceea de a nu iesi afara dupa încheierea lor fara a face înainte un dus rece. De ce este necesar acest dus?

Dupa un tratament cu aburi, porii din piele sînt deschisi si daca nu clatim corpul cu apa rece riscam sa ne îmbolnavim. Caldura elimina sucurile toxice si apa rece caleste organismul.

Baile de abur pot ajuta la tratarea bolilor, dar nu trebuie sa se faca abuz.

Cu aburii se lucreaza numai asupra partilor bolnave, neexpunîndu-se si restul corpului.

Au existat cazuri în care s-au facut bai de abur lungi si dese si boala s-a agravat.

Un exemplu este un barbat care avea criza de cistita si datorita abuzului aceasta s-a agravat. Anemicilor si persoanelor corpolente le este recomandat un numar cît mai redus de bai de abur.

Bai de aburi la cap

Pentru baile de aburi la cap avem nevoie de doua scaune, de un vas (de lemn este cel mai indicat) si de o plapuma sau o patura groasa.

Scaunele trebuie sa fie de o asemenea dimensiune încît cel pe care se va afla vasul cu apa sa fie mai jos fata de cel pe care vom sta.

Apa fierbinte se va turna cam trei sferturi în vas si se va acoperi cu un capac pîna vom fi pregatiti sa primim aburii.

Cu plapuma va trebui sa ne acoperim corpul astfel încît sa nu patrunda nici un aer rece în timpul sedintei.

Începutul va fi mai dureros datorita temperaturii prea mari, dar cu timpul ne vom obisnui. Aceasta baie va dura aproximativ 18-20 de minute.

Un alt aspect important este faptul ca ochii si gura se vor tine deschise. Dupa terminarea timpului, fata se va clati cu apa rece.

Nu se va iesi afara decît dupa o ora de la sedinta. În apa pentru inhalare se poate adauga soc, tei.

Bai de aburi la picioare pentru cei care nu pot scapa de mirosul neplacut

Pentru baia de aburi la picioare avem nevoie de un vas mai mare în care sa turnam apa, de doua bucati de lemn pe care sa le asezam deasupra acestuia, de un scaun si o patura groasa (de preferat lîna).

Picioarele nu se vor introduce în apa fierbinte, ci se vor sprijini pe cele doua bete. În apa se pot adauga flori de fîn.

Timpul necesar pentru ca aburii sa-si îndeplineasca rolul este cuprins între 5 si 20 de minute. Spalarea cu apa rece se va face treptat.

Baile de aburi la picioare sînt recomandate anemicilor, persoanelor care au picioare reci sau umflate. Cei care nu pot scapa de mirosul urît al picioarelor pot face aceste bai de doua-trei ori pe saptamîna.

Bai pentru cei cu dureri reumatice

Pe langa baile la cap si cele la picioare pe care le-am prezentat mai exista si un al treilea tip: bai de abur la sezut.

Procedeul este asemanator, timpul fiind diferit, 20 de minute. În apa se pot pune pe lînga flori de fin si paie de ovaz.

Acest tratament este recomandat persoanelor care nu pot urina (în apa se vor pune frunze de coada calului), care au dureri reumatice sau boli ale abdomenului.

Bai de aburi pentru un organism sanatos