Spondiloza cervicala reprezinta una din formele de localizare ale reumatismului degenerativ al coloanei vertebrale.

Ea are o evolutie lenta, se accentueaza odata cu varsta si este caracterizata prin dureri in umeri, care coboara pe brat pana la degete uneori.

Programul de gimnastica medicala se practica zilnic, de regula dimineata la desteptare, sub forma de gimnastica de inviorare si dureaza 15-20 de minute.

La nevoie se mai poate repeta in timpul zilei.

Exercitiile se fac din pozitiile stand, sezand pe genunchi si culcat. In regiunea cervicala se pot efectua miscarile de flexie, extensie, indoiri, rasuciri si rotari ale capului si gatului, in ritm lent.

Odihna se face pe un pat tare, pozitia culcat pe spate, fara perna, cu un sul sub ceafa.

Sunt contraindicate miscarile bruste in segmentul cervical, mai ales cand muschii sunt rigizi si durerosi.

Program de exercitii fizice

Stand cu mainile pe solduri se efectueaza rotari ale umerilor executate in ambele sensuri, de cate 10-15 ori in fiecare sens.

Aceeasi pozitie: ducerea bratelor prin lateral sus si lasarea capului pe spate: revenire in pozitia initiala. Se executa de 15 ori.

Stand departat cu mainile pe ceafa: ducerea lenta a capului pe spate cu barbia inainte si revenire. Se repeta de 10-15 ori.

Stand departat: ridicarea si coborarea umerilor in ritm lent, de 10-15 ori.

Sezand pe scaun cu spatele rezemat de spatar si mainile pe solduri: flexia capului executata lent cu inspiratie-expiratie. Se excuta de 10-12 ori cu maximum de amplitudine.

Aceeasi pozitie: indoirea trunchiului si a gatului spre stanga si inspiratie; revenire in pozitia initiala cu expiratie si apoi spre dreapta. Se executa de 10-12 ori.

Aceeasi pozitie: rasucirea capului si a gatului spre stanga, revenire si se repeta spre dreapta. Se excuta de 10-12 ori.

Aceeasi pozitie: rotatia ampla si lenta a capului si a gatului spre stanga si dreapta. Se excuta de 5-6 ori fiecare.

Culcat pe spate cu bratele pe langa corp: ducerea bratelor prin inaite peste cap, cu inclestarea degetelor si intinderea coloanei vertebrale (elongatie); revenire in pozitia initiala. Exercitiul se repeta de 10-15 ori.

Aceeasi pozitie: rasucirea trunchiului spre stanga ajungand in culcat cu fata in jos; revenire si se executa spre dreapta. Se repeta de cate cinci ori in fiecare parte.

Culcat cu fata in jos, cu mainile inclestate in spate: extensia capului si a gatului, departand barbia de corp si ducerea bratelor sus-inapoi cu inspiratie profunda; revenire cu expiratie. Se excuta lent de 10-15 ori.

Aceeasi pozitie: rasucirea corpului si a gatului spre stanga si apoi spre dreapta. Se executa alternativ de 10-12 ori.

Culcat cu fata in jos, mainile in dreptul umerilor: extensia capului si a gatului, odata cu intinderea bratelor si revenire in pozitia initiala. Se repeta de 7-8 ori.

Aceeasi pozitie: rasucirea capului si a gatului spre stanga, cu inspiratie si mentinerea pozitiei 5 secunde; revenire cu expiratie si se repeta spre dreapta. Se executa de cate 5-6 ori in fiecare parte.

Aceeasi pozitie: rotari ale capului si gatului in ambele sensuri, timp de un minut.

Sezand pe scaun cu spatele rezemat de spatar: flexia capului cu ducerea genunchiului stang la piept si apropierea de cap; revenirea si se executa la fel cu dreptul. Se repeta de 5-6 ori cu fiecare genunchi.

Stand departat cu mainile pe solduri: rasucirea capului si a gatului spre stanga cu arcuire; revenire si se repeta spre dreapta. Se excuta de 10-15 ori in ritm lent.

Mers prin camera cu ridicarea alternativa a cate unui genunchi la piept cu ajutorul mainilor si apropierea capului de el, la 5 pasi. Se executa 1-2 minute.

Mers prin camera cu rasucirea trunchiului spre stanga si apoi spre dreapta, la 5 pasi, cu ducerea mainilor la ceafa si rasucirea capului. Se executa 1-2 minute.

Exercitii fizice pentru spondiloza