Ayurveda este cel mai vechi, cel mai bine elaborat si cel mai complex dintre toate sistemele de cunostinte medicale existente.

Cunoasterea si raspandirea pe o scara din ce in ce mai larga a acestei stiinte medicale traditionale este la ora actuala sprijinita prin unele initiative ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii care sunt consemnate explicit in documente din anii 1974 si 1978.

Fitoterapia ayurvedica reprezinta tratarea bolilor prin folosirea inteleapta a plantelor medicinale, in functie de tipul constitutional al bolnavului si de natura dezechilibrului generator de boala.

In viziunea sistemului traditional ayurveda, starea de sanatate perfecta inseamna in primul rand o armonie deplina.

Telul acesui sistem medical nu este acela de a reda fiintei umane aflate in suferinta o stare temporara de confort fizic, psihic sau mental.

Starea de sanatate a unei fiinte umane nu poate fi redusa doar la o simpla stare de confort sau de bine.

Toti cei care au cunoscut si au urmat principiile acestui sistem traditional au putut verifica la scurt timp dupa aceea acest adevar.

Ayurveda pune accentul in primul rand pe prevenirea afectiunilor decat pe tratament, fara a fi neglijenta atunci cand este vorba de o cura de vindecare naturala.

De aceea este foarte raspandita printre oameni parerea ca medicina naturista nu ofera decat modalitati de tratament lente.

De fapt chiar acest aspect reprezinta cheia vindecarii eficiente si complete prin eliminarea completa a cauzelor care au produs boala.

Daca privim cu obiectivitate in trecut putem observa ca omenirea nu s-a schimbat foarte mult in decursul acestui timp.

Într-adevar, tehnologia si industria au atins nivele de dezvoltare deosebit de avansate insa cu siguranta, alcatuirea corpului fizic uman precum si structura mentala este aproape neschimbata fata de cea a fiintelor umane de acum cateva mii de ani fiind supusa acelorasi tipuri de afectiuni si boli ca si in prezent.

Din acest motiv, traditia neantrerupta de mii de ani a sistemului Ayurveda sustinuta de-a lungul timpului prin nenumarate experimentari practice, are in prezent un Ayurveda afirma ca inflorirea constiintei individuale determina sanatatea si armonia vietii.

Fiecare civilizatia a produs propriile sale dezechilibre.

In prezent se poate evidentia cum preocuparea generala centrata inainte pe valori spirituale ale adevarului, binelui si frumosului astazi s-a fixat in domeniul valorilor materialiste: bani, placere animalica, confort, faima, putere de dragul puterii.

Principalul comportament apreciat si stimulat astazi a devenit distractia haotica si miscarea superficiala de la un lucru la altul.

O alta dificultate a civilizatiei noastre de astazi este ca ne priveaza de timpul necesar pentru a avea grija de noi si de aceia pe care ii iubim.

Ayurveda